Månadens Diktare: Werner Aspenström

2:19 min
Dikt: Kärleken och döden Uppläsning: Werner Aspenström

Diktsamling: Kärleken och döden

Förlag: Bonniers, 1961

Den 13 november är det hundra år sedan Werner Aspenström föddes i södra Dalarna. Fortfarande är han i högsta grad läst och älskad; han är en av P1-lyssnarnas mest önskade diktare till fredagarnas Folkets dikt

Aspenström räknas till de litterära "fyrtiotalisterna" tillsammans med bland andra Erik Lindegren, Karl Vennberg och Elsa Grave. Han debuterade 1943 och publicerade totalt 14 diktsamlingar men också flera böcker med prosa, essäer och dramatik samt en barnbok. 

En poet som påverkade honom mycket var Bertil Malmberg som han skrev sin doktorsavhandling om. Aspenström såg sig, liksom Malmberg, som "utanför";  som en älg på Stockholms gator, en glesbygdsbo på tillfälligt besök, på en gång närskådande och bortomblickande" skriver Gunnar D Hansson i en jubileumsbok med titeln "Annorlunda hos ekorrarna" som förlaget Antropos ger ut inför 100-årsdagen.

Werner Aspenström var en av de ledamöter som lämnade Svenska Akademien i samband med den så kallade Salman Rushdie-affären 1989. Han återvände aldrig.

Sjuttionio år gammal avled han 1997 i Stockholm där han bott hela sitt vuxna liv.

 

 

 

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.03
    Xavier de Maistre - Piece for Harp "Eleonora"
    Xavier de Maistre
    Famous Classics Transcribed for Harp Solo
    Etikett: Claves Records