Englund sätter punkt för sitt mastodontprojekt om första världskriget

54 min
Hur berättar man om första världskriget med hjälpa flera ögonvittnesskildringar? Och fäster vissa öden mer än andra? Nu ges sista bandet av Peter Englunds Stridens skönhet och sorg ut.

Anna Odells nya film ”X&Y” inleder Stockholm filmfestival som börjar den här veckan, en film om identiteter och vad en sann bild är av en person. Finns det överhuvudtaget? I filmen spelar Anna Odell och Mikael Persbrandt huvudrollerna – med samma namn som de själva – men allt är enligt regissören ”en lek med verklighet och fiktion”.

Anna Odell kommer till P1 Kultur-studion, som också gästas av historikern och författaren Peter Englund. Hans femte och avslutande del av första världskrigs-sviten ”Stridens skönhet och sorg” kommer i dagarna, en framgångsrik serie som getts ut i många länder. Hur är det att till sist avsluta ett sådant mastodontprojekt? Vilka av alla ögonvittnesskildringar lever kvar i författaren själv och vad har gjort djupast intryck? Intervju om minnet av första världskriget, men också om det går att lära sig något av historien. Inför 100-årsminnet av vapenstilleståndet 11 november, blir det också en rapport från Wien av Gunnar Bolin, som befinner sig det nya Haus der Geschichte Österreich.

Dessutom ett OBS av Helena Granström om vilka skyldigheter vi egentligen har, när vårt beteende ändå inte tycks kunna påverka världen – och – ett kritiksamtal med Mattias Berg om den nya TV-serien på Amazon Prime Video ”Homecoming”, där Julia Roberts spelar huvudrollen.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Maria Götselius