Folkmusikaliska utgrävningar och dom mot Dan Park

54 min
Folkmusikgruppen Groupa har i snart 40 år ägnat sig åt att återupptäcka och återuppfinna nordisk folkmusik – imorgon släpper de nytt, då med fokus på Norsk folkmusik. Dessutom: Kommentar om domen mot gatukonstnären Dan Park.

Folkmusikgruppen Groupa har spelat tillsammans i snart 40 år och befinner sig på en upptäcksresa genom den nordiska folkmusiken – imorgon släpper de skivan Kind of Folk – Vol. 2 Norway där de undersöker den norska folkmusiken. Groupa är gäster i P1 Kultur.

Gatukonstnären Dan Park står ännu en gång åtalad för bland annat hets mot folkgrupp, idag kom domen. Kommentar av Mårten Arndtzén.

På söndag är det 100 år sedan första världskriget tog slut. P1 Kulturs Mattias Berg gick till Armémuseum i Stockholm för att diskutera bilden av kriget med intendenten Andreas Ohlsson.

I helgen har den svenska tv-serien Andra åket premiär. P1 Kultur har träffat regissören Felix Herngren och skådespelarna Sanna Sundqvist och Jacob Setterberg.

De sju dödssynderna är, enligt den medeltida, klassiska definitionen: högmod, girighet, vällust eller kättja, avund, frosseri, vrede och likgiltighet. Författaren och essäisten Dan Jönsson funderar i dagens OBS över hur fler av dem tycks ha förvandlats till ett slags moderna dygder. Men de fortsätter ständigt att gäcka oss och påverka världen vi lever i.

Dessutom: Veckans ord enligt Naila Saleem är "inflytande". 

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.13
  Groupa - Kirkenes-Mandal
  Kompositör: Groupa
  Bolag: ALL ICE RECORDS
 • 13.27
  Groupa - Bykle
  Kompositör: Groupa
  Bolag: ALL ICE RECORDS