Fin filmfredag med Asghar Farhadi, Mary Harron och Ingrid Ryberg

54 min
Höjdpunkter från Stockholms filmfestival! Intervjuer med visionären Asghar Farhadi, veteranen May Harron och provokatören Gaspard Noé. I Klassikern handlar det om "American History X".

Den oscarsbelönade iranske regissören Asghar Farhadi är i Sverige för att ta emot Stockholm Visionary Award. I hans senaste film "Alla vet" handlar det om ett bröllop i Spanien. Har han lämnat Iran bakom sig? P1 Kulturs Saman Bakhtiari har träffat Asghar Farhadi.

Mary Harron tilldelas festivalens Lifetime Achievement Award. Efter filmer som "American Psycho", "Alias Grace" och "I shot Andy Warhol" har hon nu fördjupat sig i maktstrukturerna mellan Charles Manson och de tre kvinnor han hade till sin hjälp att mörda Sharon Tate och hennes sällskap. Filmen heter "Charlie Says". Intervju med Mary Harron.

Och så fördriver vi en rökpaus med provokatören Gaspar Noé, vars "Climax" är en dansfilm med inslag av sex, droger och våld. 

Gäst i studion är Ingrid Ryberg som i filmen "En armé av älskande" bland annat skildrar attityderna till hbtq-rörelsen under 70-talet.

Matilda Källén recenserar Stefan Bergs nya dokumentärfilm "Leslie brinner" om malmöartisten Leslie Tay och i veckans Klassiker av Emma Engström handlar det om 90-talets rasistiska våld i "American History X".

Programledare: Roger Wilson
Producent: Anna Tullberg

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.41
  Leslie Tay - Det vi var
  Album: Vilja & Tålamod
  Bolag: You-Meh
 • 13.42
  Leslie Tay - I din ära
  Album: Vilja & Tålamod
  Bolag: You-Meh
 • 13.57
  Ttes Raides - Les Autres
  Album: Banco
  Bolag: Warner Music