”Killar ska kunna spela med tjejer också”

13 min
Att känna att man inte riktigt passar in bland tjejer eller killar och varför idrotten så ofta delar upp på just det sättet. Det handlar Juniorsporten om den här veckan.

Att älska sin sport och sina lagkamrater, men ändå inte riktigt trivas, för att man inte känner att man passar in. Så var det för Leon. Eller Denise som han hette då, som målvakt i Leksand i hockeyns högsta serie på damsidan.

– Hockeyn har varit helt mitt liv. Allt från de kompisar jag varit med till det jag gjort på dagarna, skola och var jag har bott. Allt har speglats av hockeyn. Det finns ju inget så härligt som att plocka den där pucken eller vinna den där matchen och gemenskapen i ett lag.

Men i våras slutade han.

– Anledningen är att jag kommit ut som transsexuell. Det betyder att jag är född i en tjejkropp men identifierar mig som kille. Nu har jag börjat med hormoner och det blir som dopning, berättar 21-årige Leon Reuterström.

Han säger att han alltid känt sig som kille och önskar att alla fick möjlighet att välja om de vill spela med killar, tjejer eller i blandade lag.

Varför finns det inte fler lag och träningsgrupper med blandade kön? Vi ställde frågan till Riksidrottsförbundet, som organiserar och håller ihop alla förbund och föreningar i alla olika sporter i Sverige. Henrik Persson jobbar där och säger sig ha koll på vad som är vettigt när det gäller barn idrottande.

– Idrotten var uppdelad från början och sedan har den i många fall fortsatt så.

Varför gör ni inte om det?

– Jo, det finns en del mixade lag och träningsgrupper, framför allt inom individuella idrotter. Men jag tycker att det händer en del inom fotboll och andra lagidrotter - i alla fall i träningssammanhang. Det är bökigare med tävling.

Vad är fördelen med att blanda tjejer och killar?

– Den här uppdelningen innebär ofta att den ena ses som bättre än den andra och man jämför så fördelen är att man kan slippa den jämförelsen. En annan fördel är att man får fler kompisar, säger Henrik Persson på Riksidrottsförbundet.

– Jag tycker inte att kön ska ha så stor betydelse. Det ska handla om var du vill vara och var du känner dig hemma. Man ska inte bli intvingad att vara där man inte trivs, säger Leon Reuterström.