"Utan förhud i Kigali": Johan Bergendorff, Rwanda

2:51 min
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.

Kigali onsdag.

Jag träffar Colette en före detta prostituerad på Rwandiska landsbygden som fått hjälp att lämna sexarbetet och börjat med fiskodling istället med stöd av en frivilligorganisation. Colette berättar hur rädd hon var att smittas av könssjukdomar av kunder som krävde oskyddat sex. Själv klarade hon sig från HIV, men hälften av sexarbetarna i landet är positiva och Colette tror inte att det går att stoppa aids.

På vägen åter mot storstan pratar vi i bilen om de massiva kampanjerna för att få alla att testa sig och att positiva tar medicin. Och så är den stora driven i Rwanda kring manlig omskärelse som minskar risken för män att smittas av HIV med 60 procent. Världshälsoorganisationen rekommenderar åtgärden till alla heterosexuella män i länder med stor HIV-epidemi. Förhudens insida är tunn och full av målceller där HIV-virus tar sig in under samlag och sen sprids snabbt i kroppen.

En rwandisk journalistkollega, låt oss kalla honom Paul, berättar i bilen om första gången han såg en penis med förhuden kvar. Han var 11 år och stod och sneglade på en klasskompis vid urinoaren i skolan och fattade inte varför deras organ såg så olika ut. Båda blev chockade och hans kompis ansåg att Paul snarast borde prata med sin mamma, kanske han var sjuk? Pauls mamma skrattade och berättade att han blev omskuren när han var bebis och att det var för att skydda honom från att bli sjuk när han hade sex. Vilket hon hade delvis rätt i men bara om HIV, andra könssjukdomar hindras inte och det slår förstås inte kondom.

2010 var bara var åttonde man omskuren i Rwanda, i år är målet två tredjedelar av männen. Det görs numer oftast med en metod som inte kräver skalpell eller kirurg, utan ringar sätts kring ollonet så att förhuden kläms åt och skrumpnar bort efter en vecka.

Men invänder jag till Paul, det finns ju studier som visar att ollonet förtjockas av att inte skyddas av förhuden och att det då skulle kunna leda till att penis blir mindre känslig för sexuell stimulering. Varför ska man ta bort förhuden på bebisar när det sen inte kan göras ogjort? Det priset borde väl en vuxen man få bestämma om han vill ta?

Paul undrar hur det är i Sverige. Jag berättar att sedan 2001 är det tillåtet att operera bort förhuden på omyndiga pojkar utan medicinsk orsak, men att svenska barnläkare och barnombudsmannen kom fram till att det strider mot barnets rättigheter.

Paul i Kigali fnyser. Han anser att det är oschysst att inte omskära bebispojkar när det är så enkelt och de inte minns smärtan och dessutom tycker han icke omskurna män ser ut som zombies.