KONSERT: Fredrik Högberg och Malmö Symfoniorkester

Här finns inget ljud
Hör Nordenpremiären av Fredrik Högbergs Absent illusions, a hunt for the eluded muses. Dessutom hans vilda Baboon concerto där fagottisten Sebastian Stevensson till slut plockar isär instrumentet.

I kvällens handlar det en hel del om tonsättaren Fredrik Högberg. Vi får höra två verk av honom i kvällens två konserter: i den första, som kommer från Malmö, hör vi hans violinkonsert Absent illusions. A hunt for the eluded muses, som då klingade för första gången i Norden. Under konserten spelade solisten Isabelle van Keulen både violin och viola. Dessutom spelade hon duett med sig själv! Dels live på scenen, dels med en videoprojektion bakom orkestern (se bild).

Det handlar i konserten, som titeln antyder, om de nio muserna i den grekiska mytologin. Men här finns också en tionde musa: solisten själv.  

I kvällens andra konsert, hör vi hans Baboon concerto, ett stycke för fagott och orkester med Sebastian Stevensson som solist. Konserten är som en sorts happening där solisten talar och sjunger, blåser rök i instrumentet och till slut plockar isär fagotten bit för bit.

Konserten från Malmö bjuder också på Franz Berwalds ouvertyr till operan Estrella de Soria och Edward Elgars Enigmavariationer, ett stycke som fått mången musikvetare att slita sitt hår. Musiken är gåtfull, som titeln antyder. Enigma betyder ju gåta.

Malmö symfoniorkester dirigeras av Anna-Maria Helsing och i den andra konserten hör vi Göteborgs symfoniker under ledning av Tung-Chieh Chuang.

1. Konsert med Malmö symfoniorkester. Solist: Isabelle van Keulen, violin. Dirigent: Anna-Maria Helsing.
a) Franz Berwald: Uvertyr till "Estrella di Soria".
b) Fredrik Högberg: Absent illusions, a hunt for the eluded muses - violinkonsert med altfiol, premiär i Norden.
c) Edward Elgar: Enigmavariationer.
Konsert 26/4, Malmö Live.

2. Konsert med Göteborgs symfoniker. Fredrik Högberg: Baboon concerto, uruppförande. Solist: Sebastian Stevensson, fagott. Dirigent: Tung-Chieh Chuang. Konsert 9/5, Göteborgs konserthus.

Producent: Lotta Waldenmark
Programledare: Per Lindqvist