”Finns det en svensk kyrklig ortodoxi?”

45 min

Människor och tro ställer frågan – Finns det en svensk kyrklig ortodoxi och hur ser den ut i så fall?

Den kristna ortodoxa kyrkan finns representerad i Sverige genom flera olika kyrkor så som den grekisk-ortodoxa och serbisk ortodoxa kyrkan och i Södertälje finns framför allt den Syrisk-ortodoxa kyrkan. Framväxten har främst skett genom invandring men finns det nu förutsättningar för en svensk ortodox kyrka?

För att finna svaret har Människor och tro träffar författaren och prästen Bengt Pohjanen i Överkalix som byggt en egen svensk ortodoxa kyrka.

En som fascinerats av den ortodoxa kyrkans tradition med ikoner är Morgan Norman i Falun. Men han får inget tillträde till den ortodoxa kyrkan i Sverige, eftersom han är homosexuell.

Michael Hjälm, rektor och teolog i  S:t Ignatios andliga akademi som är ett centrum för den ortodoxa kyrkan i Sverige, berättar om sin verksamhet och varför den österländska kyrkan växer i Sverige.

I Södertälje finns det en gammal konflikt inom den ortodoxa kyrkan – uppdelningen mellan syrianer och assyrier. Varför finns den och hämmar uppdelningen den ortodoxa kyrkan?

Människor och tro gästas också av journalisten och kulturskribenten Rakel Chukri.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.48
    Ashanti - Don't Leave Me Alone
    Album: Concrete Rose
    Bolag: Universal Music