Trump vs Mick Jagger 1-0: Ekots Kajsa Boglind, Arizona.

3:27 min
Utrikeskrönikan 29 oktober 2018.

Arizona, måndag.

Hela flyghangaren utanför Phonenix kokar av förväntan.
Havet av röda Make america great again-kepsar böljar till när någon hör det första ljudet från den helikopter som strax ska landa i solnedgången. Säkerhetsvakterna som ansvarar för kampanjmötet kollar det sista. Å så finns det ytterligare ett säkert tecken på att Donald Trump strax ska göra entré: De första tonerna från Guns n roses 80-talshit Sweet child of mine rullar ut från högtalarsystemet.

De flesta kampanjmöten med Donald Trump följer exakt samma musikaliska dramaturgi. Först en timmes blandning av arenarock med nåt enstaka operainslag för att värma upp publiken och så Guns n roses strax innan presidenten ska komma in. NÄR väl presidenten gör entre blir det till nationalistiska I am proud to be an american och så avslutas alltihop…
när Trump har talat färdigt - den änglalika kören som inleder Roling Stones You can´t allways get what you want tonar upp medan Trump går runt och skakar hand och vinkar en sista gång strax innan Mick Jagger börja sjunga.

Det sägs att Donald Trump själv har satt ihop låtlistan och för att vara en statschef som fokuserat så mycket på att värna amerikansk produktion är det förvånansvärt mycket brittiskt - Adele och minst tre fyra Rolingstoneslåtar varje kampanjmöte. Däremot inget med hiphopparen Kanye West som ju är en av de få artister som stöttar Donald Trump. Gemensamt för många av artisterna på låtlistan är annars att de på olika sätt har försökt hindra Trumpkampanjen från att använda musiken eftersom det får dem att förknippas med en person vars politik de inte stödjer. Guns n Roses sångare Axl Rose tvittrade tidigare i höst att han anser att USA inte har nån president just nu. Både Mick Jagger och Keith Richards har talat ut om sin frustration i brittiska tidningar och de har till och med släppt en låt MOT Trump, gotta get a grip. Inget har hjälp. Hårdrocksbandet Aerosmith verkar vara de enda som lyckats få bort sin låt från spellistan.

Det är inte först gången artister bråkat med politiker som velat använda deras musik. Bruce Springsteen vägrade låta Ronald Reagan ha Born in the USA som kampanjlåt och Abba sa nej till John Mc Cain som ville kampanja med Take a chance on me. Skillnaden är att de politikerna då har gått med på att avstå. 
 
Trump bryter karakteristiskt nog mot traditionen och gör som han vill. Det är bara för Mick Jaggar att acceptera.