Kontaktannonsen som redskap i sökandet efter den rätta

40 min
Vad säger den klassiska kontaktannonsen om våra könsideal? Och vad kan vi lära av Danmark i frågan om den bristande svenska valhemligheten?

Är kontaktannonsen verklighetsfrånvänd?

Historikern Josefin Englund har skrivit en avhandling om vad svenska kontaktannonser säger om könsidealens förändring under perioden 1890 till 1980. Vad beror det på att mäns och kvinnors idealbilder av varandra sällan har stämt överens?

Den svenska val(o)hemligheten

I förra veckan fattade riksdagen beslut om att valsedlarna ska ligga framme på ett sätt så att andra inte kan se när vi tar dem. Och enligt Valmyndigheten har Sverige en del att lära sig av våra nordiska grannländer. Danmarks Sverigeambassadör Ove Ullerup gästar programmet för att berätta om det danska systemet där alla valbara alternativ finns med på valsedlarna.

 
Oväntat besök

En man i Jokkmokk fick nyligen ett oväntat hembesök i form av en orm som ringlade upp i toalettstolen. Vi pratar med Björn Tinning från Stockholms herpetologiska förening om hur det ens var möjligt, och om det går att göra något för att motverka ett liknande besök hos sig?

 

Programledare: Louise Epstein 
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist

 

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.08
    Afro Bluu - Mad as Hell
    Album: Birth Rights
  • 15.21
    Ulrika Lindholm - Det var en gång en jänta
    Album: Lena, Ulrika & Svea