Ett besök i kulvertarna på Lillhagens mentalsjukhus

54 min
Dessutom: ny bok om konstsamlaren Theodor Ahrenberg och ett samtal med Ethan Hawke.

Hanna Jedvik tar oss med till kulvertarna på Lillhagen i Göteborg, mentalsjukhuset där patienter målade och smyckade de långa gångarna med sin konst. Vi möter Eva White som drev konstprojektet, Mikael Pettersson som var transportansvarig på sjukhuset och Johannes Nordholm, konstpedagog och psykolog. Del 1 av 2.

En ny bok om konstsamlaren Theodor "Teto" Ahrenberg kommer ut. Mårten Arndtzén har läst den och berättar mer om denne man som vara nära att fixa ihop en imponerande samling, men som inte alltid drog jämnt med skattemyndigheten.

När countrysångaren Blaze Foley skjutits ihjäl av en kompis son lär hans kollegor ha täckt kistan med musikerfavoriten silvertejp. Vi  har ringt upp regissören Ethan Hawke som gjort dramabiografin om denne man vars liv förutom musiken också bestod av försvunna inspelningar och allmänt trassel. 

I dagens Obs-essä funderar Anna Thulin, journalist, över asterisken*. Det är lätt att förälska sig i denna lilla stjärna som både säger och döljer så mycket. I tidigare Obs-essäer har vi begrundat andra skiljetecken som (parentesen) och punkten.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Minna Grönfors

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.19
  Broder Daniel - Hospital
  Album: Singles
  Bolag: Parlophone Sweden
 • 13.42
  Blaze Foley, Ben Dickey - Picture Cards
  Album: Blaze (Original Cast Recording)
  Bolag: cinewax - A division of Light In The Attic Records & Distrib