Eliane Elias och Claire Martin

Här finns inget ljud

Två konserter från Ystad Sweden Jazzfestival 2012 - Eliane Elias och Claire Martin Pianisten och sångerskan Elaine Elias spelade för ett fullsatt hus på Ystad Sweden Jazzfestival 2012. Med sig hade hon Rubens de la Corte(BR) på gitarr Marc Johnson(US) på bas och Rafael Barata(BR) på trummor. Eliane är född i Sao Palo och började spela piano när hon var 7 år. När hon var 17 år hon började hon göra sig ett namn på hemmaplan när hon började turnera i Brasilien och Sydamerika med den välkände gitarristen och sångaren Toquinho och den största av Brasiliens poeter Vinicius de Moraes. I början av 80-talet flyttade hon till NewYork och där tog hennes karrriär fart på allvar när hon började spela i fusionbandet Steps Ahead. 1985 släppte hon sitt första album tillsammans med Randy Brecker som ockå var hennes man. Skivan heter Amanda efter deras dotter. Med över tjugo album i eget namn som har rosats världen över, är hon en av de finaste pianisterna på den globala jazzscenen. Även om hon är en jazzkvinna så har hon alltid haft den brasilianska musiken som ett självklart element i sin musik. Eliane Elias (BR) - piano sång, Rubens de la Corte (BR)- gitarr, Marc Johnson (US) - bas, Rafael Barata (BR) - trummor

Avslutningsvis hör vi delar av en konsert med den brittiska sångerska Claire Martin och hennes band. 

Hennes musik är en kärleksförklaring till den amerikanska sångboken och Claire sjunger låtar som ekar oförglömliga versioner med legendariska röster som Sarah Vaughan, Carmen McRae och Anita O'day för att nämna några – men med ett uttryck och en röst som är ytterst personlig och i välsnidade arrangemang.

Claire Martin är en stor jazzprofil i hemlandet och sedan flera år tillbaka är hon programledare för ett jazzmagasin i radion: BBC Radio 3 ”Jazz Line up”. Förutom att Claire Martin har tretton album bakom sig och är prisbelönad sex gånger av ”Brittish Jazz Awards” så har hon  även fått den prestigefyllda hedersutmärkelsen OBE, Officer of the Most Excellent Order of the British Empire (OBE) för sin tjänst i musiken.

Claire Martin (UK)– sång, Gareth Williams (UK)- piano, Laurence Cottle (UK) – bas, Kristian Leth (DK) – trummor

Musiktekniker: Bengt Pettersson och Bertil Karlsson 

Musikproducent: Kjell Oscarsson, Miriam Aïda

Reporter: Berit Nygren, Miriam Aïda

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.42
  Eliane Elias - They Cant Take That Away From Me
  Kompositör: GEORGE GERSHWIN
 • 20.13
  Eliane Elias - Chega De Saudade
  Kompositör: A C Jobim
 • 20.29
  Eliane Elias - Desafinado
  Kompositör: A C Jobim
 • 20.51
  Eliane Elias - Chiclete Com Banana
  Kompositör: Almira Castilho
 • 21.26
  Claire Martin - But Not For Me
  Kompositör: GEORGE GERSHWIN
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".