Gult blir blått eller rött i norsk politik: Ekots Jens Möller, Gardermoen.

3:05 min
Utrikeskrönikan 2 november. Gardermoen.

Gardermoen, fredag.

Politiken här i Norge har blivit ovanligt färgsprakande de senaste veckorna. Det pratas enormt mycket om de gula politikerna som ska välja antingen de blå eller de röda som sina bästa kompisar. Norsk samhällsdebatt har varit så extremt fokuserad på det lilla gula partiet Kristelig Folkeparti nu under oktober månad att till och med löven på träden har blivit gula, konstaterade en politisk kommentator i en norsk tidning härom dagen.

De gula höstlöven flyger omkring här vid Gardermoens flygplats, och hit har nu även flugit in Kristliga folkpartister från hela Norge. De samlas till ett extra landsmöte senare i dag. Normalt sett brukar ett partis landsmöte här i Norge mest beröra ett gäng politiker och de mest nördiga politikjournalisterna. I dag är det något helt annat. Det här landsmötet kan nämligen slänga Norge in i en regeringskris och en politisk röra som inte så lite påminner om röran i Sverige efter valet i september.

Val i september var det även här i Norge, fast förra året. Då gjorde Kristelig Folkeparti, Krf, sitt sämsta Stortings-val sedan andra världskriget. Partiet lyckades bara med nöd och näppe kravla sig över 4-procentsspärren. Fast som vågmästare har partiet långt mycket mer makt i norsk politik än de där ynka 4,2 procenten av rösterna indikerar. Det är därför som långt många fler än politiknördarna nu spänt ser fram mot vad som ska hända i dag på det här flygplatshotellet norr om Oslo där jag har checkat in.

Här i Norge har Krf i praktiken varit stödparti Erna Solbergs högerregering de senaste fem åren, men partiledaren Knut Arild Hareide har hamnat allt mer i luven på Fremskrittspartiet som sitter i regeringen. Hareide säger att den nuvarande regeringen har alltför mycket tyngdpunkt till höger om högern, och han vill nu att hans parti i stället ska vända sig åt vänster och försöka bilda regering med Arbeiderpartiet och Senterpartiet.

Skulle Krf vid landsmötet idag följa sin partiledare betyder det regeringskris i Norge och ajöken för Erna Solberg som landets statsminister. Fast skulle Hareides vänsterlinje förlora, vilket det mesta ändå tyder på just nu, lär i stället mannen med den ljusa pojkaktiga rösten säga hej då som ledare för Kristelig Folkeparti. Framåt tidiga kvällen idag vet vi om gult blir blått eller rött i norsk politik.