Ska dömda brottslingar få rösta? Fernando Arias, New York.

3:15 min
Utrikeskrönikan 5 november 2018.

New York måndag,

När jag reste till Alabama för lite mindre än ett år sen träffade jag en ung man som jag kom att tänka på häromdagen. I Alabama skulle jag rapportera om ett senatorsval och bestämde mig för att åka ut på landsbygden för att prata med väljare.

I ett mindre bostadsområde utanför staden Selma såg jag mannen som stod på en grusgata utanför sitt hus.

Jag parkerade bilen och gick fram och hälsade.

Planerar du att rösta i valet, frågade jag.
Jag får inte, svarade mannen som såg ut att vara i 20-årsåldern, jag är en dömd för brott.
I flera delstater finns det lagar som förbjuder människor som dömts för grövre brott att rösta. Reglerna ser olika ut i olika stater, men i tio av dem kan dömda brottslingar helt förbjudas att rösta - också efter avtjänat straff.

Drygt 6 miljoner människor får inte delta i val på grund av sådana lagar, enligt en studie som publicerades 2016. Förbudet har störst påverkan på afroamerikaner; det är fyra gånger vanligare att afroamerikaner förlorat rösträtten på det sättet jämfört med övriga befolkningen.

Florida är den delstat där flest personer förvägras att rösta. Uppskattningsvis är det runt 1,5 miljoner Floridabor som inte längre kan rösta efter att de avtjänat sitt straff.

Det är därför anmärkningsvärt att det är just i Florida som lagarna helt kan komma att förändras inom kort.

I morgon är det mellanårsval i USA. Förutom att man väljer representanter på lokal och nationell nivå  kommer väljare i flera delstater också kunna rösta om lokala lagändringar. I Florida kommer väljarna kunna rösta på en förändring i delstatskonstitutionen som skulle återställa rösträtten för dömda brottslingar efter avtjänat straff.

Det är svårt att veta hur många som kommer att utnyttja sin rösträtt om lagändringen går igenom. Det är också oklart vilket parti dömda brottslingar skulle rösta på., även om vissa bedömare tror att det kommer gynna demokraterna i framtida val.

Osäkerheten om konsekvenserna har inte hindrat debatten som är i full gång:

”Om du inte är villig att följa lagar, ska du heller inte ha en roll i att skapa lagar åt andra, vilket du gör när du röstar”, skrev den konservativa juristen Roger Clegg i National Review.

Andra anser att fängelse är straff nog - och att dömda brottslingar därtill känner sig mer delaktiga i samhället om de får en chans att rösta.

I morgon kommer icke-dömda Floridabor för vilket argument de tror på.