Anders är en pappafeminist

29 min
Anders Finnberg är en av de män som fått ett feministiskt uppvaknande tack vare att de är pappor. Nu försöker han hjälpa andra att hitta till en mjukare manlighet.

Sommaren 2016 var anmälda våldtäkter och sexuella trakasserier i samband med musikfestivaler en följetong i nyhetsmedia. Det fick Anders Finnberg att tänka till; om tio år skulle hans dotter vara gammal nog att gå på de festivalerna. 

– Eftersom jag relaterade direkt till min dotter blev jag rädd att det här kommer att hända henne. Det är väl den klassiska feministpappan, som blir feminist när han får en dotter.

I dag arbetar Anders Finnberg med lokalavdelningen av föreningen MÄN i Luleå och leder en studiecirkel för killar som vill prata om ämnen som skörhet, kärlek och sex.

Han säger att, även om det känns ovant, så är det bra för killar att bolla sina erfarenheter med andra killar i stället för med en kvinnlig kompis eller partner. 

– De förstår ju inte riktigt hur det är att vara man. Här finns det ju andra män som har liknande erfarenheter och som kan relatera mer till det jag säger. 

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.04
  Frida Hyvönen - X
  Album: Music From Drottninglandet
  Kompositör: Frida Hyvönen
  Bolag: BOKFÖRLAGET ATLAS
 • 11.05
  Frida Hyvönen - Ix
  Album: Music From Drottninglandet
  Kompositör: Frida Hyvönen
  Bolag: BOKFÖRLAGET ATLAS