Från sylta till lyxrestaurang

45 min

Det började med enkla tavernor i medeltidens bondgårdar men utvecklades till matautomater, lyxrestauranger och statliga tredjeklasshak. Tobias Svanelid undersöker krogarnas långa historia i Sverige.

Följ med Tobias Svanelid och måltidshistorikern Richard Tellström till Gyldene Freden och hör om de svenska krogarnas drygt 700-åriga historia. Det började med enkla tavernor som skulle sätta stopp för våldgästning och utvecklades till syltkokande syltor, stormaktstida hämtmat i gårköken, 1800-talets lyxrestauranger och statliga tredjeklasskrogar med förbud för spritdrickande och varietésång.

Dessutom om den svenska pizzerian som fyller 50 år i dagarna, men det är en födelsedag med frågetecken.

Dick Harrison reder också ut hur historiker genom tiderna förhållit sig till fake news.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.12
    Cornelis Vreeswijk - Polaren Pär hos det sociala
    Album: Cornelis Bästa
    Bolag: Universal Music AB
  • 14.21
    Dansbandskungen - På krogen
    Album: Bara lite till
    Bolag: Atenzia Records
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista