Vem styr egentligen flygplanet?

40 min
Är det piloten eller datorerna som flyger flygplanen? Och så djupanalyseras en klassisk jullåt som nu fått kritik för att vara sexistisk.

Datorerna som styr

Ett modernt plan, en erfaren pilot, men datorer som strular. Flygkraschen i Indonesien tidigare i år skördade 189 liv och nu har det kommit fram att det automatiska säkerhetssystemet hade en stor bidragande roll i kraschen. Datorerna tvingade planet att dyka medan piloterna desperat försökte styra det uppåt, gång på gång. Hur ska piloterna kunna hindra att samma sak händer igen? Tomas Gustafsson, ordförande för Flygsäkerhetskommittén hos Svensk Pilotförening, gästar programmet.


Hur ska det gå för familjen Löwander?

Hur många säsonger av SVT:s serie Vår tid är nu blir det? Thomas längtar redan till säsong 3. Och hur skriver man manus till en tv-serie med så många tongivande karaktärer? Malin Nevander, manusförfattare och utvecklingschef på SVT Drama, gästar programmet.

 

Julmusik från 40-talet

Låten "Baby, it's cold outside" har nu stoppats av en radiokanal i USA efter att flera lyssnare hört av sig och påtalat att texten är opassande. Det vill Thomas diskutera.

Och så blir det livemusik med Fröken Elvis.

 

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ulrika Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.11
  Esther Williams - Baby, It's Cold Outside (From "Neptune's Daughter")
  Album: The Greatest Songs from Classic Movies!
  Bolag: X5 Music Group
 • 15.13
  Wizex - Det är så kallt i kväll
  Album: Nu börjar det likna jul
  Bolag: WM Sweden
 • 15.32
  Adam Nordén & DK Club Band - Vår tid är Nu (Vinjett)
  Album: The Restaurant / Vår tid är nu (Original Soundtrack)
  Bolag: Zodiak Music