Konsten som byggde Finlands självbild och besök i maestro Blomstedts samling

54 min

Idag firas Finlands självständighetsdag - P1 Kultur ser konsten som byggde Finlands självbild. Och vi får följa med in i världsdirigenten Herbert Blomstedts samling av noter, böcker och Bellman-brev.

I år fyller den svenska Folkets hus och park-rörelsen 125 år. Men det är en rörelse som kämpar i motvind. Sedan 50-talets toppnotering har antalet Folkets hus i Sverige mer än halverats, och den nedåtgående trenden har fortsatt under 00-talet. Samtal med reporter Matilda Källén.

Vilken roll hade konstnärerna i skapandet av Finlands självbild i det nya nationsbygget för drygt 100 år sen? Det är en av frågorna som ställs på konstmuseet Ateneum i Helsingfors i utställningen "Historier inom finsk konst". Katarina Wikars åkte dit.

Ett särskilt avsatt rum på Göteborg universitetsbibliotek och ett antal hyllor nere i magasinet fylls långsamt på av svenske världsdirigenten Herbert Blomstedts samling av litteratur, noter, partitur, konst och manuskript. Vår reporter Viveca Bladh har besökt Herbert Blomstedt collection.

Barbra Streisand är aktuell med ny skiva - mer politisk än någonsin. Lisa Wall har lyssnat,och ser hur perfektion sällan leder vägen till bra konst.

Just nu pågår FN:s klimatmöte i Katowice och allt tyder på att omställningsarbetet för att få ner utsläppen inte går i rätt takt. Vissa saker behöver gå snabbare får att klimatmålen ska nås. Samtidigt behöver vi sakta ner. Anna Tullberg har valt veckans ord: tempo.

Få härskare är lika mytomspunna som Alexander den store. Litteraturhistorien har förvandlat honom till allt från den förste muslimen till from kristen, från Baron von Münchhausen till Humphrey Bogart. Kulturredaktionens Mattias Berg berättar historien i dagens radioessä. 

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.30
  Karl Böhm - Der Freischütz, Op. 77, J. 277: Overture
  Karl Böhm
  Karl Böhm: The Dresden Years Vol. 1, German Overtures
  Etikett: Ginkgo Classical
 • 13.39
  Mario Martinoli - 8 Variazioni su "Laat ans juichen, Batavieren!", K. 24
  Mario Martinoli
  Wolfgang Amadeus Mozart: Ah! Vous dirai-je, maman
  Etikett: Stradivarius
 • 13.43
  Barbra Streisand - What's On My Mind
  Album: Walls
  Bolag: Columbia
 • 13.45
  Barbra Streisand - Lady Liberty
  Album: Lady Liberty
  Bolag: Columbia
 • 13.45
  Barbra Streisand - What the World Needs Now
  Album: Walls
  Bolag: Columbia
 • 13.46
  Barbra Streisand - Don't Lie to Me
  Album: Don't Lie to Me
  Bolag: Columbia
 • 13.47
  Barbra Streisand - Imagine / What a Wonderful World
  Album: Imagine / What a Wonderful World
  Bolag: Columbia
 • 13.47
  Barbra Streisand - The Rain Will Fall
  Album: Walls
  Bolag: Columbia
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista