Tysk demokrati firar 100 år, Daniela Marquardt, Berlin.

2:52 min
Utrikeskrönikan 8 november 2018.

Berlin torsdag,

Envist dröjer sig värmen kvar. På uteserveringarna sitter folk och njuter av de milda solstrålarna och det händer gång på gång  gånger att jag måste tänka efter vad det är för årstid egentligen. Är det våren som är i antågande eller är det sommaren som ebbar ut.

Men en påminnelse om datumet naglar definitivt fast tiden i höstens stafett av tyska minnesdagar. I morgon den 9:e november kulminerar det med en lång rad från de mörkaste minnena, de våldsamma angreppen på judar och deras egendom under novemberpogromen för 80 år sedan, till det stoltaste minnet av Berlinmurens fall för 29 år sedan.

I år är det särskilt många jämna årsdagar som får extra mycket uppmärksamhet men också såna som väcker nytt intresse.

För precis 100 år sedan utspelade sig de här första novemberdagarna matrosernas myteri vid flottbaserna i Wilhelmshaven och Kiel. Det var uppenbart att tyskarna skulle förlora första världskriget och fredsförhandlingar var redan igång. Ändå beordrades flottan ut i ett sista avgörande slag mot den överlägsna brittiska marinen. Ett dödsdömt företag som matroserna vägrade att underkasta sig.

Med miljontals döda, utbredd misär och enorma summor pengar som plöjts ned i det meningslösa krigsäventyret blev det den tändande gnistan som fick en uppdämd ilska att flamma upp. Ett försök att snabbt skingra missnöjet genom att hemförlova matroserna fick precis motsatt effekt. Budskapet om upproret spred sig ännu snabbare och fick fäste över hela landet. Den 9:e november utropades den tyska republiken och kejsaren tvingades i landsflykt.

Allt det här är förstås känt men i år lyfts det fram i nytt ljus. För i de många reportage, diskussioner och utställningar om de här novemberdagarna 1918, som sen ledde fram till Weimarrepubliken, så omvärderas nu inställningen som länge dominerade, att det var den här tiden av oro och politiska maktkamper som banade vägen för nazisternas maktövertagande och därför var nåt skamligt som skulle tonas ned. 

Att matrosupproret i det delade Tyskland hyllades desto ivrigare i den östtyska revolutionära urspungsmyten bidrog också till nedtoningen i Västtyskland.

Men till 100-årsjubiléet får matroserna upprättelse och Novemberrevolutionen, då också kvinnor fick rösträtt, fackföreningar tilläts, det hedras nu som den tyska demokratins födelse.