Så nära har jag aldrig varit; Claes Aronsson, London

2:54 min
Utrikeskrönika den 12 november 2018. London.

Så nära har jag aldrig varit

Från massrekryteringar till massarbetslöshet.

Jag har aldrig tidigare kommit så nära första världskriget som i går kväll när dokumentären They shall not grow old, visades på BBC. De skall inte bli gamla. 

Peter Jackson, regissören till bland annat Sagan om ringen-filmerna, har suttit i fyra år med hundratals timmars arkivmaterial som han fått från Imperial War Museum i London. Rörliga bilder och foton från första världskriget och åren runt omkring.

De första 25 minuterna går i svart och vitt och beskriver hur brittiska soldater rustas för kriget. Sedan, plötsligt blir allting färg och tydligt och de unga i många fall tonåriga soldaterna kommer riktigt nära. Jacksons grupp med experter har tagit reda på hur det såg ut i verkligheten och satt färg på filmer och foton. Blodet som inte alls blivit tydligt på gammalt material från kriget flödar nu i skyttegravarna. Jackson har också tagit hjälp av läppläsare för att ta reda på vad som sägs på stumfilmerna från arkivet. Sedan har han lagt på ljud och röster till de rörliga sekvenserna i dokumentären så likt verkligheten det går att komma. Det känns som en resa tillbaka i tiden att titta på dokumentären.

Jacksons film glorifierar inte kriget utan visar det som det var. Skyttegravarna blir under delar av året till stora gyttjiga, vattenfyllda diken. Råttorna på slagfälten frodas. Där finns gott om mat när soldaterna inte hinner begrava sina kamrater som snabbt går åt i striderna. Loppor är ett annat gissel.

Vi får också se hur toalettbestyren sköts i en miljö där det inte går att vara blyg. 

Allt berättande i dokumentären sköts av överlevande soldater som intervjuats långt efter kriget. Jackson har även där grävt i arkivet för att hitta beskrivningar av det som syns på filmer och foton. Nya Zeeländaren har tagit en lång paus från Hollywood för att berätta historien om kriget som han tillägnat sin förfader som stred på brittisk sida.

Dokumentären avslutas med återanpassningen till nya liv efter hemkomsten. De överlevande jublade aldrig över segern och många drabbades av psykiska problem. Historien kommer visa att det inte var värt det, säger en brittisk man som tycker att han stred i onödan. 

Hundra år har gått, från stumfilm till denna dokumentär.