Puccinis opera "Manteln" på Berwaldhallen

Här finns inget ljud

Nu är det än en gång dags för konsertant opera i Berwaldhallen. Giacomo Puccinis sällan spelade "Manteln", den första operan i hans triptyk (Il Trittico), ges under Daniel Hardings ledning. De tre huvudrollerna är besatta av italienaren Lucio Gallo som Michele, italienskan Paoletta Marrocu som hans hustru Giorgetta och den brasiliansk-italienske tenoren Thiago Arancam som Giorgettas älskare Luigi. Alla tre sjöng i Berwaldhallen i Mascagnis "På Sicilien" ("Cavalleria Rusticana") tidigare i år och Arancam dessutom i en bejublad tolkning av Canio i Pajazzo 2010. Arancam har även sjunget rollen som Cavaradossi i Tosca på Kungliga Operan under innevarande säsong med stor framgång.

Konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester
Solister:
Giorgetta - Paoletta Marrocu
Luigi - Thiago Arancam
Michele - Lucio Gallo
La Frugola - Ingrid Tobiasson
Tinca och Un venditorre di canzonette - Niklas Björling Rygert
Il Talpa - Jeremy Carpenter
Dirigent: Daniel Harding.

Puccini hade länge umgåtts med tanken att komponera två eller tre kortoperor som skulle kunna framföras enskilt eller tillsammans samma kväll. Detta var något som efter succén med Mascagnis enaktare "På Sicilien" år 1889, låg i tiden och ansågs som ett signum för den framtida moderna italienska operan.

Puccini som var extremt noga med sina val av texter hade redan flera förslag på gång, men först efter ett besök på Théâtre Marigny i Paris 1912 hittade han en tillräckligt bra text att sätta musik till. Han blev gripen av en enaktare av Grand Guignol-typ (en teater berömd för sina makabra och blodiga skräckföreställningar) av Didier Gold; La Houppelande, Kappan/Manteln. Han skrev till sin favoritlibrettist, Luigi Illica: ”Ämnet handlar om apache (smeknamn för smågangsters på Paris gator)… men det gör ingenting. Jag tilltalas av det… Men de blodiga fläckarna behöver något annorlunda att kontrasteras mot.” Det blev tillslut författaren Giuseppe Adami som efter många om och men kom att slutföra omvandlingen av pjäsen till operalibrettot "Il Tabarro" ("Manteln").

Att hitta ytterligare två texter som skulle kunna matcha Manteln visade sig vara svårare. Till slut föll valet på den pjäs (med bara kvinnoroller och som utspelar sig i ett kloster) som kom att bli Suor Angelica (Syster Angelica). Några rader ur Dantes Den gudomliga komedin om florentinaren och skojaren Gianni Schicchi blev grunden till en lättsammare komedi. Båda fick text av den unga pjäsförfattaren Giovacchino Forzano. Nu hade han tre libretton av helt kontrasterande karaktär och det enda de egentligen har gemensamt skulle i så fall vara att de på olika sätt handlar om döden. Verket har gått till historien som Il Trittico (Triptyken). Efter att Puccini avslutat komponerandet av Il Tabarro i november 1916, återvände han till slutförandet av den operettliknande La Rondine (Svalan) som skulle ha premiär i Monte Carlo 1917. De resterande delarna i Triptyken skrevs så småningom färdiga och verket fick sin premiär på Metropolitan den 14 december 1918 – en månad efter första världskrigets stillestånd.På grund av omständigheterna i världen kunde inte Puccini närvara vid tillfället. Av de tre operorna har alltid Gianni Schicchi varit främst uppskattad och genom åren satts upp ensam och i alla möjliga kombinationer. De övriga två delarna mer sällan på repertoaren. Först i mitten av 60-talet kom de att framföras tillsammans igen i Covent Gardens uppsättning med bl a Tito Gobbi som Michele. Verket har sedan dess vunnit mer och mer mark och vuxit i popularitet hos operapubliken.

Italienskan Paoletta Marrocu tillhör dagens stora sopraner, firad gäst på scener som La Scala, Wiener Staatsoper, Deutsche Oper Berlin, operahusen i Zürich och Washington. I Berwaldhallen kunde vi höra henne som Santuzza i Mascagnis På Sicilien senast i februari. Puccinis stora kvinnoporträtt står henne närmast som exempelvis titelrollerna i Turandot, Tosca och Manon Lescaut och Minnie i Flickan från västern.

Brasiliansk-italienske Thiago Arancams debut på La Scala för ett par år sedan blev startskottet som satte fart på gästspelen i Europa och USA. I Berwaldhallen har vi tidigare kunnat jubla åt hans Canio i Pajazzo 2010 men även senast i februari i år som Turiddu i Mascagnis På Sicilien. I somras debuterade han som Cavaradossi i Tosca på Kungliga operan. Närmast väntar bl a rollen som Des Grieux i Manon Lescaut 2013 på Semperoper med Christian Thielemann och samma roll 2015 med Simon Rattle under påskfestspelen i Salzburg.

Italienaren Lucio Gallo gästade Berwaldhallen även i våras i Mascagnis "På Sicilien". Då sjöng han rollen som Alfio. Han har framträtt i världensfrämsta opera- och konserthus med dirigenter som Abbado, Barenboim och Haitink. De stora Mozartoch Rossinirollerna har han på sin meritlista, liksom en rad av de viktigaste Verdi-, Wagner- och Puccinikaraktärerna.

Hovsångerska Ingrid Tobiasson är född i Stockholm och har har studerat på Operahögskolan. Hon anställdes på Kungliga Operan 1988, där hon har sjungit ett stort antal kritikerrosade roller genom åren. Bland Ingrid Tobiassons senaste engagemang finns Grevinnan i Spader Dam på Kungliga Operan och Bianca i Brittens The Rape of Lucretia i Vattnäs Konsertlada.

Text: Andreas Konvicka (från Berwaldhallens programtidning)

Information om

Information om

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.38
  Giorgetta Paoletta Marrocu, Luigi Thiago Arancam, Michele Lucio Gallo, La Frugola Ingrid Tobiasson, Tinca Och Un Venditorre Di Canzonette Niklas Björling Rygert, Il Talpa Jeremy Carpenter, Korister Ur - Manteln/Il Tabarro
  Kompositör: Giacomo Puccini
 • 20.40
  Riccardo Chailly, Berlin-Radions Symfoniorkester (Västberlin) - Menuett För Stråkkvartett Nr 1 A-Dur
  Album: /Orkestermusik/
  Kompositör: Giacomo Puccini
  Bolag: DECCA
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".