Servettskisser och servettkontrakt

40 min
Statsminister Stefan Löfven har ju använt ordet servettskiss om den budget vars ramar klubbades i riksdagen i går. Härstammar ordet från fackliga förhandlingar eller var kommer det ifrån?

Servettskissens historia

Kan det rentav vara så att statsministern har inspirerats av servettkontraktet mellan Winston Churchill och Josef Stalin när de delade upp Europa i intressesfärer 1944? Vi belyser ordet servettskiss ur språkligt och historiskt perspektiv tillsammans med Språktidningens chefredaktör Anders Svensson och Churchillkännaren Erik Hedling, professor i filmvetenskap vid Lunds universitet. Annorlunda instrument

Efter Klas Möllbergs framträdande i Nordegren & Epstein där han spelade jullåtar på såg hörde lyssnaren Anita von Schéele av sig och önskade att vi bjuder in fler musiker som behärskar annorlunda instrument. I dag ringer vi upp henne så att hon kan utveckla varför hon tycker det är viktigt för kulturarvet.

 

Ny psykolog i radion

Nye Radiopsykologen Lasse Övling kommer till studion och berättar hur han tänker kring det här att öppna terapirummet för hundratusentals lyssnare. Hur kommer han att sätta sin prägel på programmet nu när den populäre Allan Linnér slutar.


Programledare: Thomas Nordegren 
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Helena Huhta

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.30
    Ensemble - Occasional Tombstones
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical