Syskonkärlek i Kino med Bekas, Bitchkram och Blondie

45 min

Hur skildras syskonrelationen bäst på film, kombinationen av kärlek, hat, blodsband och avundsjuka? Och vad krävs av skådespelarna? Flera av höstens svenska biopremiärer skildrar syskonskapets fram- och baksidor. Jesper Ganslandts bioaktuella Blondie handlar om tre systrar som återförenas för att fira mammans 70-årsdag. Systrarna spelas av Alexandra Dahlström, Helena af Sandeberg och Carolina Gynning och för att komma åt syskonkänslan fick de i uppdrag att träffas som sina rollfigurer, långt innan själva filminspelningen satte igång. Det visade sig att systerskapet var ganska lätt att locka fram. Det räckte med att placera de tre fiktiva systrarna framför en diskmaskin, så var bråket igång. Nina Asarnoj har träffat de tre systrarna från Blondie för att prata om hur syskonrollen påverkar våra liv. Ganslandts Blondie är knappast ensam bland höstens svenska regissörer om att fördjupa sig i syskonskap den här hästen. I Andreas Öhmans Bitchkram, som gick upp på bio för några veckor kretsar mycket kring konkurrensen och bråken mellan huvudpersonen Kristin och storasystern Linn. Medan Karzan Kader som gjort filmen Bekas, som har premiär nästa helg, handlar om hur de två bröderna Dana och Zana stöttar varandra i flykten från hembyn i Kurdistan. Lisa Bergström träffade regissörerna för att ta reda på om deras egna syskonrelationer speglas i filmerna. Som till exempel Karzans tajta vänskap med sin bror.

Michael Hanekes Amour överraskade många kritiker när den hade premiär på filmfestivalen i Cannes i våras - där den också vann en guldpalm som bästa film. Amour är nämligen regissörens varmaste, eller åtminstone minst människofientliga film hittills. Amour är ett kammarspelsliknande drama om det gamla pensionärsparet Georges och Anne. De lever ett rikt liv tillsammans fram tills Anne först får en stroke, och sedan successivt blir allt sämre. Det är en väldigt rak film om sjukdom och åldrande - om livet, och vägen fram till dess logiska och ofrånkomliga slut. Vi lät Göran Sommardal från Sveriges Radios kulturredaktion och Charlotte Wiberg, filmvetare och skribent, diskutera Hanekes nya, varma sidor som regissör.

I helgen är det biopremiär för en ny svensk kortfilm av performancekonstnären Catti Brandelius, tidigare känd bland annat för sina alter egon Miss Universum och Profesora. Nu är Catti tillbaka som Förortsindianen.

Och så har Roger Wilson låst studiodörren för att själv få chansen att göra en Bäst just nu-lista.

Programledare: Roger Wilson

Producent: Thella Johnson