Belgiens pommes frites-krig: Andreas Liljeheden, Bryssel.

3:07 min

Utrikeskrönikan 16 november 2018.

Bryssel fredag.

De flesta länder har någon maträtt eller livsmedel som är typiskt förknippat med just det landet.

Här i Belgien är den typiska rätten pommes frites som i princip anses heliga. Så heliga att en tull på pommes frites på andra sidan Atlanten är på väg att orsaka en internationell handelskonflikt.

Det som kallas la guerre de frites – pommes-frites-kriget mellan Belgien och Colombia har blivit en minst sagt het potatis. 

Men för att förklarar varför pommes frites är så himla viktig för Belgien så tar vi det från början. Den allmänna uppfattningen, åtminstone här, är att det var belgare som skapade pommes frites. Eller rättare sagt människor som levde i trakterna av Namur och Dinant på 1600–talet som i dag är en del av Belgien.

Visserligen tvistar man om ursprunget med fransmännen men oavsett så är dagens belgare helt tokiga i sina pommes frites. De sägs vara det folk som äter mest pommes frites per person och år – 16 kilo, bara i hemmet. Hur mycket som äts på restauranger eller ute på gatan utanför någon av de tusentals pommes frites-kioskerna är oklart.   

Pommes frites äts dels som egen rätt men också som tillbehör i de flesta klassiska belgiska rätter. Carbonade flamande – köttgryta med pommes, steak tartare - råbiff med pommes, moules frites – musslor med pommes, och så vidare. Och åker du till en stor svensk möbeltillverkare här i Belgien och beställer svenska köttbullar med lingonsylt och brunsås då kommer det inte med mos eller kokt potatis. Utan så klart med pommes frites.

Men även om det äts en himla massa pommes frites i Belgien så går ändå den allra största delen av produktion, som uppgår till flera miljoner ton per år, på export till andra länder.

Och när delar av den exporten nu hotas genom att Colombia infört tullar på djupfryst potatis från Europa, trots att man har frihandelsavtal med EU, så ses det i Belgien som en oförrätt.

Den belgiska handelsministern Didier Reynders har haft flera samtal med den colombianska regeringen för att försöka få den att ändra sig men utan resultat. 

Det gjorde att han satte pommes frites-frågan på menyn för det senaste handelsministermötet här i Bryssel och han fick också stöd från sina europeiska kollegor.

Kanske inte just för att alla EU:s handelsministrar tycker att handeln med djupfryst potatis över Atlanten är så himla viktig men för att det är en fråga om principer. Har man frihandelsavtal med EU ska man inte införa en massa tullar. Och släpper man igenom tull på pommes frites kan andra varor stå på tur.

Och då EU utmålat sig som motståndare till växande protektionism och förkämpe för öppen och fri handel så är det nog så viktigt att stå fast vid sina principer.

EU:s handelskommissionär, Sveriges Cecilia Malmström, drog lite på smilbanden när frågan kom upp på handelsministrarnas möte. Men hon sa att Colombias beslut var ytterst allvarligt. Och kommissionen, som ansvarar för EU:s handelspolitik, överväger nu att starta process mot Colombia inom Världshandelsorganisationen, WTO.

Då kanske vi inte har ett guerre de frites, men likväl, en internationell handelskonflikt.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista