Cello + Elektronik

Kommande avsnitt

Många cellister väljer att utöka sin ljudpalett med elektronik. Möt Lucy Railton, Resina och Audrey Chen.

Cellon utvecklades redan på 1500-talet - men den är fortfarande mycket använd. Det är svårt att tänka på symfoniorkestrar utan detta viktiga instrument. Men faktum är att det också är många som skapar elektronisk musik som tycker om att blanda elektronik med klanger från cellon. 

I veckans Elektroniskt i P2 träffar du tre cellister som också utforskar elektroniken.

Brittiska Lucy Railton släppte sitt debutalbum Paradise 94 tidigare i år. På albumet tänjer hon gränserna för hur cellon kan låta och blandar det med intensiv elektronik. Lucy Railton är utbildad vid Royal Academy of Music i London. 

Audrey Chen började spela cello för över trettio år sedan. På senaste albumet Runt Vigor finns fortfarande spår av cellon, men mestadels handlar det idag om Audrey Chens röst - som hon utforskar in i minsta detalj. Varje litet ljud i munnen förstoras och blir en del av kompositionerna.

Resina studerade cello i Gdansk - men på nya skivan Traces handlar det minst lika mycket om elektronisk svärta. Albumet spelades in i det nedgångna Wola-området i Warszawa - och Karolina Rec (Resina) säger själv att det speglas i musiken.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista