William Randolph Hearst – en excentrisk och innovativ mediemogulmiljardär med smak för glamour

54 min

William Randolph Hearst (1863-1951) byggde sig ett eget slott, samlade på fler grejer än de flesta - och gav upphov till en av världens mest berömda filmer, Citizen Kane. Han skapade även ett medieimperium som bland mycket annat publicerar modetidningar som Elle, Marie Claire, Cosmopolitan och Harper’s Bazaar. I veckans STIL berättar vi mer om denne banbrytande publicistexcentriker.

 

I år firar Hearst Corporation att det är exakt 125 år sedan William Randolph Hearst satte titeln ”ägare” i redaktionsrutan på tidningen The San Francisco Examiner. Det var hans första tidning, som lade grunden till vad som kom att utvecklas till ett multimedieföretag, det första i sitt slag. Under mottot ”informera, inspirera och underhålla” driver Hearst idag 15 dagstidningar, 20 magasin, 29 tv-stationer, två radiostationer – och är dessutom delägare i ett flertal kabelkanaler, plus en hel del annat också.

Och det är helt i grundaren William Randolph Hearst anda. För sällan – ja, faktiskt aldrig tidigare – hade världen skådat en lika innovativ entreprenör i mediebranschen. Skyll på honom för att idag välbekanta tricks för att fånga uppmärksamheten – sport, brott, sex och skandaler – är satt i system. ”En tidning från Hearst är som en skrikande kvinna som rusar ned för gatan med uppskuren hals”, som en av hans journalister krasst konstaterade.

Men han tryckte inte bara nyheter i tidningar, utan sände nyheter från sina egna radiostationer. Och magasinens tidningsredaktörer uppmanades att bara köpa historier som kunde göras om till filmmanus, som i sin tur kunde produceras av en filmstudio som han drev tillsammans med Louis B Mayer. Långt innan ett uttryck som ”synergieffekt” blev poppis att slänga sig med bland dagens företagsledare hade Hearst satt det i system. Pengarna rasslade in och han gick hängivet in för att köpa, köpa, köpa och samla, samla, samla på grejer – som han förvarade i ett flott slott, som han lät bygga i Kalifornien. San Simeon hette det och kallas idag för ”Hearst Castle”.  Om hur det är att komma dit och uppleva överdådet får vi höra i programmet.

Vi har också träffat finansmannen Erik Penser. Under 1980-talet var en av de mäktigaste i branschen, men förmögenheten föll platt under krisen 1991. Men han kom igen. Ett par år senare startade han Erik Penser Bank. Idag pendlar han mellan Stockholm och godset i England, där han är bosatt sedan mitten av 70-talet. Han gillar också att samla. Det började han med redan som tioåring – då med serietidningar och bioaffischer. Nu är samlingarna så omfattande att de växt sig ur hans hus och fått flytta in på banken i Stockholm.

Vi har även besökt ett legendariskt svenskt tidningsgeni som verkligen kan konsten att sälja tidningar och öka upplagor – Gunny Widell. Veckotidningarnas livräddare har hon kallats. Otaliga är nämligen de gånger hon under 1970- och 80-talet kallades in av Bonnier för att rädda olika sjunkande veckotidningar, som Husmodern, Vecko-Revyn, Damernas Värld och Sköna Hem.  Och så får vi höra om vad som egentligen hände med Patty Hearst, William Randolph Hearst barnbarn, och varför hon poserade med basker och k-pist på bild 1974.

Veckans gäst är Mårten Blomkvist, filmjournalist på Dagens Nyheter.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".