Gregory Porter på Fasching, Lisa Ullén och Nina de Heney i Dala Floda

Här finns inget ljud

Vi inleder i sällskap med den enastående Gregory Porter - kritikerrosad amerikansk sångare som förmodligen är på god väg att lägga världen för sina fötter. Många famlar efter ord när de försöker beskriva honom och det händer att man drar paralleller till Nat King Cole. Under pågående Stockholm Jazz Fest begick Gregory Porter sin Sverigepremiär på Jazzklubb Fasching under Stockholm Jazz fest i början av oktober. Gregory Porter, Chip Crawford, Aaron James, Emmanuel Harrold, Yosuke Sato och en gästande Magnus Lindgren.

Hagen-festen - en internationell mötesplats för samtida konstformer - som i år stolt firade sitt tio-årsjubilem. I programbladet liknas denna ”art-flow” vid ett ”återkommande spöke” som ”Skrämmer liv i det som uppfattas som vår tids verklighet och omvandlar den till något overkligt, ofattbart och tidslöst. De krafter som för oss samman är våra vålnaders ljusklara tanke framåt - ut ur systemfel och invanda mönster. En arbetssång hörs, den gemensamma strävans kör. Den för oss dansandes ur tiden”.  

Det är Hagenfestens tredje afton, vi befinner oss i Ladan och vi hör Lisa Ullén, piano, Nina de Heney, kontrabas och Okkyung Lee, violoncell. Nina De Heney som sedan dess har fått ta emot Jazzkatten ”Årets Musiker 2012”. Prismotiveringen talar om "En artist som med säregen direkthet tolkar nuet och skapar ett språk inom vilket tillvaron plötsligt vidgas. Därtill en mästerlig improvisatör som med högsta precision och imponerande teknik verkar med en till synes outtömlig utforskarlusta.”

 Vi fortsätter från tio-årsjubilerande Hagen-festen i sällskap med den skandinaviska ”sax och trum”-duon Martin Küchen och Ståle Liavik Solberg i samspel med den brittiske improvisationslegenden Steve Beresford. Denne multiinstrumentalist som också han har blivit ”prisad” sen sist – i början av november blev Beresford en av årets mottagare av Paul Hamlyn Foundation Award om 50.000 engelska pund. 

 Musiktekniker Maurice Mogard. Musikproducent Pierre Martin. 

Musik som spelats i avsnittet

  • 22.00
    Lisa Ullén, Nina De Heney, Okkyung Lee - Improvisation 4
    Kompositör: Okkyung Lee, Lisa Ullén, Nina De Heney
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".