Sara Danius

Kommande avsnitt

PROFESSOR I LITTERATURVETENSKAP, FÖRFATTARE, 56 år. Född i Täby, bosatt i Stockholm. Tidigare Sommarvärd 2013, 2018 och Vintervärd 2014.

– Jag ska prata om förhållandet mellan högt och lågt, och om vad som hände sen.

Om Sara Danius

Lämnade uppdraget som ständig sekreterare i Svenska Akademien i april i år efter tre år som första kvinna på posten. Har kvar sin plats på stol nr 7, men deltar inte på Akademiens möten.

Tog sin doktorsexamen vid Duke University i USA. Har gett ut ett flertal böcker, däribland Husmoderns död och i somras en lång essä Om Bob Dylan. Har mottagit flera priser, bland annat Gerard Bonniers essäpris, Lena Nymans pris för att ha visat ”exceptionellt mod och imponerande integritet” och Eva Mobergs pris med motiveringen ”… en viktig röst för nedmonteringen av patriarkala strukturer.” Utnämndes nyligen till ”Årets förebild” av jämställdhetsbyrån Klara K.

Har knytblusen som signaturplagg. Våren 2018 visade många sitt stöd för Sara Danius i olika knytblus-manifestationer runt om i landet. Designade inför Stockholms modevecka en egen knytblus med den feministiskt knutna näven som hon också visade upp på catwalken.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista