Egenskaper som kan välta institutioner: Palmira Koukkari Mbenga, Stockholm.

3:09 min

Utrikeskrönikan 26 november 2018.

Stockholm, måndag.

Under hösten har jag funderat extra mycket på det här med vad som är typiskt manligt och icke-manligt beteende.

Vem pratar och tar plats när? Vem ställer frågor? Avbryter? Vem lyssnar verkligen på dina svar?

I det här jobbet, med alla människor man intervjuar, blir mönstret nästan övertydligt. Ofta intervjuar jag kvinnor eller icke-binära som svarar artigt frågorna. Är tydliga och exakta. Mer ofta breder män ut sig. Har långa utläggningar och svarar på frågan man ställt och mer därtill. Inget fel i sig med det, men det är en intressant skillnad. I ett av de mer extrema fallen flyttade sig mannen jag intervjuade om migration i El Salvador fysiskt närmare och närmare mig, tills han hade foten på mitt stolsben och pillade med pennan på mitt block som låg framför oss på bordet.

Under hösten har kvinnotemat återkommit i rapporteringen och jag har fått en inblick i under vilka villkor kvinnor kämpar under i länderna jag besökt. Kampen mot det utbredda problemet med sexuella trakasserier i Kairo, där 28-åriga Gehad Rawi som efter ett fysiskt slagsmål och envis kamp lyckades få sin trakasserare dömd. Det trots att både att åskådarna, poliserna på stationen och killens familj uppmanade henne att släppa det. I Libanon, där kvinnor kämpar om rätten att få vårdnad om sina barn vid en skilsmässa. Kvinnor på flykt i Libanon som ensamma kämpar med att försörja sina familjer efter att männen dött och skadats i kriget i Syrien.

För ett par veckor sedan var jag i USA och bevakade mellanårsvalet. Det blev ett rekordår för kvinnor och minoriteter. Rekordmånga kvinnor tar nu plats i kongressen, många av dem den första någonsin att representera sin delstat, där knappt var femte stol fylls av någon som inte är man.

I USA återkom dock det gamla mönstret. Män som saknar taktkänsla. Som helt ohämmat pratar på utan hänsyn till att kanske varken har tid eller lust att lyssna. Det återkommer överallt. Även hemma i Sverige på en fin jobbtillställning förra veckan. En man jag pratar med ställer först intresserat frågor om mitt jobb, för att sedan oblygt avbryta mitt i meningar när han tröttnar på svaren. Kvinnorna jag möter är däremot nästan alla snälla och ödmjuka. Socialt omhändertagande. Lyssnar. Ger beröm. Ställer följdfrågor. Skryter inte om sina bedrifter trots att de alla är framgångsrika.

Under kvällen belönas Matilda Gustavsson på Dagens Nyheter med Stora journalistpriset, för sin granskning av Kulturprofilen som blir utsett till årets avslöjande. I vinnarintervjun berättar hon att hon kallat det för ett kvinnligt gräv, att det handlat mycket om egenskaper som kodas som feminina, som att lyssna, ha inlevelse, bygga förtroende och ta ansvar.

Egenskaper som blev bidragande till att välta en institution.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista