Vägarbete pågår

Här finns inget ljud

Uppmaningen och frågan i gudstjänsten är: Lyssna! Kan du höra rösten? Rösten som blandar sig med all världens informationsbrus, de senaste nyheterna, affärernas julmusik, din egen röst som manar dig framåt så att du hinner.

Stanna upp lite och lyssna! En röst ropar i öknen, säger profeten Jesaja. Bana väg för Herren. Det handlar om att stanna upp och tänka efter lite. Röja lite bland alla krav och måsten, röja så att barnet som föds i julnatten får plats.
Gospelgudstjänsten på tredje adventssöndagen är från Tävelsås kyrka i Småland.

Gospelensemblen Gospel on Cue består av tio sångare som sysslar med sång både professionellt och på fritiden. Ensemblen leds av Dan Alkenäs, som också skriver största delen av körens material. Han har arbetat med gospel sedan 1990-talet. Han var bl.a. med och startade kören ”Solid Gospel” där han var pianist och skrev musik fram till millennieskiftet. Gospel är en genre som präglas av frihet, glädje, spontanitet och utlevelse. I Gospel on Cue kombineras detta med den mindre kammarensemblens möjligheter till personlig och individuell karaktär samt stor nyans- och detaljrikedom. 

Tävelsås kyrka är vackert belägen precis vid Tävelsåssjön. Tävelsås är en landsortsförsamling, som ligger ca en mil söder om Växjö med ungefär 800 invånare.
De äldsta delarna i kyrkan bedöms vara från 1400-talet, men genom åren har gjorts många reparationer och förbättringar, De flesta från slutet av 1700-talet till slutet av 1800-talet.
I kyrkan finns en altartavla från 1799 som är målad av den välkände småländske kyrkomålaren Pehr Hörberg.
Kyrkans speciella utseende beror till stor del på att tornet utgörs av en före detta klockstapel som flyttades intill kyrkan och blev torn 1797. Tävelsås är idag den enda kyrkan i Sverige med denna konstruktion.

Medverkande
Domkyrkokomminister Carina Samuelsson, predikant, liturg.
Diakon Marie Nilsson, textläsare och förebedjare .
Gospel on Cue.
Dan Alkenäs, körledare, piano, arrangör.
Cecilia Alrikson, sopran, orgel.
Sara Wåhlin, sopran, blockflöjt.
Madeleine Prag Lundén, sopran.
Hanna Wåhlin, alt, tvärflöjt.
Frida Grahn Förster, alt.
Julia Ljungström, alt.
Fredrik Johansson, tenor.
Filip Sporre, tenor.
Mikael Ohlson, tenor.
Jonas Nilsson, bas.

Tekniker: Lennart Nilsson, Magnus Walfridsson.
Producent: Karin Malmsten Sveriges Radio Jönköping.

Musik som spelats i avsnittet

  • 11.22
    Gospel On Cue, Dan Alkenäs Piano Körledare, Filip Sporre Solist, Mikael Ohlson Solist, Madeleine Prag Lundén Solist - Go Tell It On The Mountains
    Kompositör: Trad
  • 11.55
    Gospel On Cue, Dan Alkenäs Piano Körledare, Cecila Alrikson Solist - To High
    Kompositör: Dan Alkenäs
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".