Urbefolkning i Indiska Oceanen hotas: Peder Gustafsson, Bangkok.

3:36 min

Utrikeskrönikan 28 november 2018.

Bangkok onsdag.

John Allen Chau en ung amerikan ville så gärna besöka urbefolkningen på ön Norra Sentinel i Indiska oceanen och lära dom herrens ord att han nu är död efter att ha möt en skur av pilar och spjut när han försökte sa sig i land på ön.

Vi tar det från början. Norra Sentinel är en ö som ligger i ögruppen Andamanerna i Indiska oceanen och är hälften så stor som Tjörn eller lika stor som Manhattan. Andamanerna ligger närmare Myanmar och Thailand än Indien som ögruppen tillhör. Den urskogsbeklädda ön blev världsberömd i samband med Tsunamin 2004. När Indiska myndigheter skulle kontrollera hur det hade gått för den isolerade ön där urinnevånarna sentineleser bor så blev deras helikopter beskjuten med pilar och spjut av den isolerade folkstammen. Ett tydligt tecken på att dom vill bli lämnade i fred och inte ha något med yttervärlden att göra.

Och sentineleserna har lyckats väldigt bra med sitt budskap genom århundradena. Dom är en av de få kvarvarande urfolk som finns på jorden. Man tror att dom kom till ön för ungefär sextiotusen år sedan från Afrika och har sedan dess i stort sett levt helt avskilda från omvärlden. Exakt hur många dom är vet ingen, men uppskattningsvis är dom någonstans mellan 50 och 400 individer.

Under årens lopp har det gjorts försök att upprätta kontakt med sentineleserna men alla har misslyckats eftersom dom har visat sig vara väldigt fientligt inställda mot alla utomstående besökare, som oftast möts av pilar, spjut och stenar. Ursprungsbefolkningen på Norra Sentinel är en våt dröm för antropologer som dom troligen aldrig kommer att få utforska. Indien, som beskyddar ön, har sedan många år strikta lagar om att man inte får störa sentineleserna.

Och det finns all anledning att låta dom vara. I slutet av 1800-talet kom en grupp britter till ön. Dom lyckades aldrig få kontakt med öborna eftersom dom drog och gömde sig i den täta djungeln. Men, efter några dagars letande hittade britterna ett äldre par och några barn som dom tog med sig till närbelägna Port Blair i vetenskapens intresse som det heter. Där dog det äldre paret, troligen av förkylning som britterna smittade dom med. Barnen fördes tillbaka till Norra Sentinel med ett antal gåvor. En av gåvorna var förkylning som, vad man tror, höll på att utrota hela stammen. Det är bara gissning, men kan den här erfarenheten vara grunden till sentineleserna fortsatta fientlighet och ovänliga inställning till utomstående?

Under 1970-talet gjorde de indiska myndigheterna tillfälliga resor till Norra Sentinel i ett försök att bli vän med stammen.

I mitten av 90-talet upphörde besöken eftersom man insåg att det fanns ingen anledning att besöka en folkgrupp som överlevt på egenhand i nästan sextiotusen år. Nu är det sedan flera år stängt förbjudet att besöka Norra Sentinel. Men en ändring i lagen om besöksförbud har missförståtts av visa, bland annat den unge amerikanen John Allen Chau som lyckades övertyga några fiskare på Andamanerna att mot betalning ta honom till Norra Sentinel där han alltså ville sprida guds ord men i stället fick möta sin skapare.

Så vad lär vi oss av den här historien. Vi vet att sentineleserna existerar, vi vet att dom vill vara i fred och att deras extrema isolering gör dem väldigt sårbara för sjukdomar. Så låt dom leva i fred så kan vi fortsätta att fantisera om hur dom har det där på Robinson ön Norra Sentinel.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista