Kalifornien ligger i aska: Kajsa Boglind, San Francisco.

3:09 min

Utrikeskrönikan 29 november 2018.

San Francisco, torsdag.

Det regnar i norra Kalifornien. Städerna runt San Franciscobukten ligger insvepta i vit dimma och fuktig kyla. Men för två veckor sen var det i stället stickande rök som skymde synen och fick människor att hosta. Den massiva skogsbranden som helt slukade staden Paradise 23 mil norr om San Francisco gjorde luften så rökfylld att många skolor hölls stängda också här. Över 30 000 byggnader förstördes av bränderna som pågick samtidigt på många håll i Kalifornien. Minst 88 människor dog i lågorna.

Jag var i Malibu norr om Los Angeles dagen då invånarna fick komma tillbaka och se sina hem för första gången efter evakueringen. Röda korset åkte runt och delade ut krattor och silar till folk vars hem brunnit ned till grunden. Kanske fanns det nått kvar i askhögen som gick att kratta fram för några? Ingen av de jag träffade orkade ens börja leta den där första eftermiddagen. Allt såg bara helt absurt ut längs gatorna där minst hälften av husen var helt borta. En psykiatrisamordnare åkte runt tillsammans med brandkåren för att informera om stödmöjligheter för de drabbade. Frivilliga delade ut blöjor och snacks till folk som i många fall inte riktigt visste i vilken ända de skulle börja i, för att på nått vis börja bygga upp sina liv igen.

Det är på många sätt svårt att förstå hur det till stora delar rika och välfungerande Kalifornien kunde drabbas så fruktansvärt hårt. Här finns ju både lång erfarenhet av skogsbränder OCH högteknologisk forskning som borde ge delstaten god beredskap. Men långvarig torka och varma vindar fick att elden spred sig på så många ställen samtidigt att brandkåren inte räckte till.

Och en över 1600 sidor lång forskningsrapport som kom i början av veckan slår fast att det här bara är början. Innan nästa sekelskifte tror rapportförfattarna att klimatförändringar kommer att påverka USAs ekonomi betydligt mer än finanskrisen för tio år sedan.

Rapporten har beställts av Vita huset som en del av en obligatorisk genomgång vart fjärde år och det nya är den omfattande kostnadsberäkningen. Men ingenting tyder i nuläget på att president Donald Trump vill lägga om den nationella politiken för att minska riskerna. Däremot kan rapporten bli användbar för de som juridiskt vill utmana president Trumps avregleringspolitik genom vilken man tagit bort många av de regler för företag som införts tidigare för att tvinga fram utsläppsminskningar.
 
Och under tiden dämpar regnet här över bukten brandrisken för tillfället. Men en ny brandsäsong väntas med stor sannolikhet i vår.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista