Tove Lo – En jakt på frihet i fritt fall

71 min
Berättelsen om hur en låtskrivare tar klivet ut i rampljuset med självutlämnande texter om kärlek, kaos och självdestruktivitet.

Året är 2010 och i en stökig lägenhet vid Tegnérlunden i Stockholm har ett tjejgäng i tjugoårsåldern startat ett kollektiv, där det mesta handlar om att festa – och göra musik. En av tjejerna heter Tove Nilsson. Hon hankar sig fram, jobbar extra i klädbutiker och spelar med ett coverband på Finlandsfärjor och firmafester. Tove drömmer om att slå igenom som soloartist – men tvivlar på om hon har det som krävs. Fyra år senare har Tove en hit som klättrar till topp tre på amerikanska Billboard. Det är som att hela världen sjunger med i hennes låt Habits (Stay High) – om att fly hjärtesorg med fest och droger. 

P3 Musikdokumentär om Tove Lo tecknar ett porträtt på en artist som med hjälp av text och musik bryter sig loss från borgerliga konventioner i barndomens Djursholm. Om en ung kvinna som först gör sig ett namn som låtskrivare för att plötsligt sitta i en bil, på väg hem till Max Martin. Men det är också en berättelse om kändisskapets baksidor – om ett hektiskt turnéliv som är på väg att gå överstyr, om att göra sig fri en ätstörning och sjunga inför tusentals människor när rösten går sönder. 

En dokumentär av Axel Winqvist
Producent: Vendela Lundberg
Exekutiv Producent: Ulla Svensson 
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media 

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från Studio Ett, P3 Nyheter, PP3, Jimmy Kimmel Live, Wild 94.9, Power 96 Radio och CW Television, Grammy Pro TV, Zach Sang Show, Grammisgalan 2015 (SVT), On Air Live With Ryan Seacrest, australiensiska iHeart Radio och Expressen TV.