Några punkter på min kom-ihåg-lapp: Ekots Lubna El-Shanti

2:42 min

Utrikeskrönikan 3 december

Stockholm, måndag.

Nu har jag varit korrespondenttrainee i tre månader. Fast det känns mer som en hel livstid. För jag har lärt mig otroligt mycket under den här perioden. Både från alla de resor jag hittills har gjort. Men också från mina kollegor här i Radiohuset och runtom i världen. Så för att inte glömma allt jag lärt mig har jag börjat på en liten kom-ihåg-lapp till mig själv.

Så här står det på den:

Lärdom nummer 1
Acceptera att det förmodligen aldrig kommer gå som du tänkt dig.

Ditt bagage kanske inte kommer med planet och du blir tvungen att ha på dig samma kläder i flera dagar, bära alla dina tillhörigheter i en papperskasse och låtsas som att det är normalt att gå runt i en svart sporttröja i 30 graders värme.

Eller så kanske du stämmer träff med en intervjuperson på plats A. När du väl är på plats A så kanske intervjupersonen ber dig att ta dig till plats B och när du är där så kanske intervjupersonen säger att hen inte har tid att träffa dig.

Lärdom nummer 2
Kom alltid förberedd till en intervju. Det där med att vara påläst och komma med noga uttänkta frågor är kanske självklart. Men förbered dig också på obekväma situationer och att ha svar på tal. För tänk om du ska intervjua en forskare, en man som sätter sig bredbent mittemot dig och börjar ställa frågor till dig, om din bakgrund, om din familjesituation, om dina relationer. Ja, även sånt måste du vara beredd på att hantera och ha en plan för.

Lärdom nummer 3
Folk kommer alltid ha åsikter om dig, om din rapportering, om din kompetens.

Ibland kommer åsikterna vara fullt legitima och konstruktiva.

Och ibland helt irrelevanta och förminskande. 

Oavsett vad är det omöjligt att ta hänsyn till allas åsikter.

Så för att inte dö inombords av andras tyckanden får du ibland bara stänga av, låta det gå förbi, le och fortsätta framåt.

Lärdom nummer 4
Våga fråga. För dina kollegor vet alltid bäst. Många av de har bevakat världen i årtionden, besökt ett hundratal länder, träffat kungar och presidenter, bråkat med myndigheter och pratat med väldigt väldigt många människor. Och trots att de har enormt mycket att göra är de oftast villiga att hjälpa till, förklara, berätta och visa.

Så det här är bara några av de lärdomar jag dragit hittills. Vi får väl se vad jag har att säga om ytterligare tre månader. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista