Del 17. Reine Brynolfsson läser Den rödhåriga kvinnan av Orhan Pamuk, 2006 års Nobelpristagare i Litteratur. Sänt i FM 31 december 2018.

Här finns inget ljud
Sextonårige Cem, arbetar som lärling åt brunnsgrävaren mäster Mahmut. I den intilliggande byn, en bit utanför Istanbul, har ett resande teatersällskap slagit upp sitt tält.

Cem har lagt märke till en av skådespelarna, en vacker rödhårig kvinna i trettioårsåldern, och blir som besatt av henne.
Mot mäster Mahmuts vilja besöker han en kväll tältet och ser den rödhåriga kvinnan och de andra skådespelarna framträda.
Detta möte blir helt livsavgörande för Cem och kommer att påverka händelserna under resten av hans liv på ett sätt han aldrig kunnat föreställa sig.
Det moderna livet vävs samman med de urgamla legenderna och händelseförloppen tycks styrda av ett förutbestämt öde. Eller…?

Orhan Pamuk, född 1952, avbröt som ung sina påbörjade arkitektstudier för att helt och hållet ägna sig åt sitt författarskap. I hemlandet Turkiet har han sedan dess vunnit stor popularitet. Pamuk tilldelades nobelpriset i litteratur år 2006.
Reine Brynolfsson är en av Sveriges mest kända film- och scenskådespelare, bekant från t.ex. Colin Nutleys filmer om Änglagård och framträdande roller i dramer av Lars Norén i såväl TV som på Dramaten.  

 Producent: Ludvig Josephson