80 år med Omaha Star, Fernando Arias, Omaha.

3:19 min

Utrikeskrönikan 4 december 2018.

Omaha, Tisdag

En stor vit stjärna pryder väggen över ingången till Omaha Stars redaktion, Nebraskas enda afroamerikanska tidning. I mer än 80 år har tidningen trotsat gängse uppfattning om vad en nyhet är och istället valt att främst rapportera om positiva och konstruktiva händelser.

När andra tidningar skriver om brott och olyckor rapporterar Omaha Star om afroamerikanska förebilder och skolor som lyckas sporra minoritetselever.

Jag upplever att diskussionerna om positiv (eller konstruktiv) journalistisk blivit vanligare på svenska nyhetsredaktioner: alltså att det vi rapporterar om inte bara ska vara negativt, det ska också spegla när något går bra.

Jag ska erkänna att jag tidigare varit skeptisk till sådana nyheter. Att rapportera om vad som går bra gör politiker, PR-byråer och företag så fort de får chansen. Vårt uppdrag är att granska och avslöja det som människor i maktposition inte vill ska komma fram. Den tanken är så djupt inrotad att det kan ta emot att rapportera om en positiv förändring eller händelse, lite som att man abdikerat från sitt uppdrag.

Men riktigt så enkelt är det inte.

Tidningen i Omaha är en påminnelse om att det finns människor och grupper som inte har företag eller PR-byråer som kan sprida positiva nyheter å deras vägnar. Om journalister enbart fokuserar på det negativa, kommer återspeglingen av vissa grupper bli företrädelsevis negativ.

Att också inkludera positiva händelser i rapporteringen ligger närmare den verklighet vi gör anspråk på att spegla. Allt går inte åt skogen hela tiden. Vissa saker blir bättre. Det behöver vi också påminnas om.

Frågan handlar också om hur vi traditionellt definierar en nyhet. För att hårdra det brukar en nyhet ofta vara en snabb, negativ förändring. En naturkatastrof, en ny hälsorisk, en politisk skandal. De långsamma positiva förändringarna letar sig sällan in bland rubrikerna. Men det är så klart ingen naturlag, bara tradition.

Så här kommer en nyhet: Omaha Star startades av Mildred Brown och är en av få – kanske den enda – tidningen som startats av en afroamerikansk kvinna. Under hennes ledning spreds positiva nyheter om Omahas svarta befolkning som inspirerat människor också långt utanför stadens gränser. Företag som diskriminerade mot sina anställda fick ingen annonsplats, unga afroamerikaner som ville bli journalister uppmanades att skriva för tidningen.

Mildred Brown dog 1989, men tidningen finns kvar och fortsätter i samma anda.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista