Du vet aldrig när det blir julafton i Danmark: Ekots David Rasmusson.

2:55 min

Utrikeskrönikan 7 december 2018.

Köpenhamn, fredag.

Att jobba som Danmarkskorrespondent är som att sitta på en bomb som du aldrig vet när den ska brisera. Att den kommer smälla det vet du, men inte när

För det är bara en person som vet när bomben släpps, statsminister Lars Løkke Rasmussen och nu väntar jag och den samlade danska presskåren på de här orden.

I Danmark måste det hållas val till Folketinget senast fyra år efter att det varit val, men under den perioden kan statsministern och bara statsministern när som helst kalla till val.

Oftast väntar man nästan fyra år innan man trycker på knappen, men det har varit en del tillfällen där val utlysts betydligt tidigare och traditionellt ger man bara tre veckors varsel. Till skillnad från i Sverige blir valrörelserna alltså korta, men samtidigt intensiva.

Med andra ord så måste jag liksom en scout alltid vara redo och kunna starta en valbevakning i princip när som helst.

Senast 17 juni nästa år måste det hållas val, men sedan i somras har partierna börjat positionera sig och valspekulationerna har avlöst varandra. Alla har sin egen teori om när det kommer smälla.

Det är flera faktorer som spelar in i spekulationerna. Hur skulle budgetförhandlingarna gå? Hur nära EU-parlamentsvalet man hålla val? Hur går det men hälsoreformen, och inte minst hur ser opinionsläget ut? Skulle läget plötsligt se mer gynnsamt ut för regeringen så kan ju Lars Løkke känna sig frestad. Han har förvisso sagt att det inte blir något val förrän nästa år, och nu när vi är en bit in i december så verkar det som han talade sanning, Men samtidigt om det är en sak som en dansk statsminister får ljuga om så är det det.

Danska kollegor jag pratat med är lite avundsjuka på oss svenska journalister som i lugn och ro och i lång tid i förväg kan lägga upp planeringen, medan de alltid måste ha åtminstone en nödplan redo på redaktionen för at kunna dra igång den massiva bevakningen en valrörelse innebär.

Men samtidigt är ovissheten lite kittlande och att som reporter täcka ett val är bland de roligaste man kan göra som reporter. Så en bomb måhända är fel liknelse. Tidigare i veckan träffade jag en dansk kollega som snarare ville jämföra valet med julafton.

Så jag kan få fira jul, när som helst. Men jag vet aldrig på förhand när och jag har bara tre veckor på mig att griljera skinkan, hugga gran, köpa julklapparna och koka knäck.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista