Ofrivillig avbetalning

55 min

”Bli medlem och få 15% rabatt på allt”, ”Köp nu, betala nästa år”. Med rabatter och erbjudanden lockar butikerna oss att skaffa krediter, ibland så effektivt att vi inte ens märker det. Att sälja krediter är ett sätt för butikerna att öka sin vinstmarginal, men för konsumenten blir kreditköpen ofta dyra och leder inte sällan till skuldsättning.

Broddar - en billig halkförsäkring

 


När Lena Gibbson var på väg till bussen en vinterdag för några år sedan trillade hon och slog i bakhuvudet, sedan dess använder hon alltid broddar när det är halt. Numera säljs det broddar mängder av varianter och Plånboken har träffat sjukgymnast Anna Lampell för att reda på vad som skiljer dem åt.  

Från husmorstips till vetenskapliga tester 


På 50-talet gav husmödrar tips om hur man diskar sina kaffekoppar på skonsammast möjliga sätt och höll kurser i handvispning. Sedan dess ha det hänt en del. Sophie Elsässer är aktuell med en avhandling om konsumentjournalistikens historia.

Expertsvar


- Kan man ta upp en förhandling när som helst med sin bank, även om det inte är dags enligt avtal att förhandla om ränta och bindningstid? Vår privatekonomiska expert Annika Creutzer svarar på lyssnarfrågor.

Veckans lyssnarlista


Gränsen mellan julklapp och muta är ibland hårfin. Den här veckan listar Plånboken julklapparna som kan vara olagliga att ta emot.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".