Lean Production - frälsningen för arbetslivet?

Här finns inget ljud

Städa, sortera, systematisera och standardisera. Det är några viktiga ledord i Lean Production, en organisationsmodell med rötter i den japanska bilindustrin som ska bidra till att effektivisera arbetsplatserna från spill och onödigt arbete. Varje anställd ska veta exakt vad den ska göra vid exakt rätt tidpunkt. Produktionen ska bedrivas i flöden utan kostsamma lager och mellanlager. OBS! Vetandets Världs sändning kl. 12.10 utgår på grund av Dagens Dikts 75-årsjubileum

Redan för 20 år sedan kom den första Leanvågen till Sverige där framförallt industriföretag införde olika former av Leanstyrd produktion. Nu är vi inne i den andra vågen av Lean, berättar Lena Abrahamsson, professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, som i många år forskat kring företeelsen, och som nu ser hur tjänsteföretag och den offentliga sektorn anammar Leanmodellen.

– När man lyssnar på Leanförespråkarna kan man ibland förledas tro att de pratar om en ny religion, säger Lena Abrahamsson i programmet som också varnar för att nackdelarna med Lean glöms bort i den stora Leaneuforin som sveper in över det svenska arbetslivet.

I programmet intervjuas också metallarbetaren Martin Berglund i Umeå intervjuas samt Marie Rodling Wahlström, som är en av de Leanansvariga för Västerbottens läns landsting.

Sändes första gången den 17 september.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".