Tranor, sten och trattgrammofon - Västgötsk folkmusik del 2

38 min

Naturen är en nyckel in i folkmusiken, liksom bygdens historia. I det andra av Åsa Vegheds 2 program om Västergötland möter vi en musiker som söker sig ner i den myllan.

Möt Jonas Simonsson, ledande svensk folkflöjtistsom med dubbel sälgflöjt söker sig till de västgötska naturljuden. Och Emma Johansson, sångerska och flöjtist i The Secret Carpet Club som under flera år arbetat med ett insamlingsprojekt av visor och låtar för att dokumentera folkmusiken i Västra Götaland.

Åsa Veghed besöker också en av Västergötlands äldsta traditionsbärare. Sven-Ingvar Heij är 91 år gammal, vissångare och fiolspelare, och ser till att inte missa någon folkmusikfest.

Det blir också en tur ut till Kållandsö efter att vi fördjupat oss i Samuel Landtmanssons uppteckningar från sekelskiftet 1900. Från Lina Lustigs lövängar och Läckö slott berättas spännande historier. Durspelaren Jon Sirén från Hjo, fiolspelaren Mikael Pettersson från Synnerby och en del äldre material ur arkiven på Västergötlands museum i Skara kommer även ljuda ur radioapparaten.

En P2 Dokumentär av Åsa Veghed

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.00
  Jonas Simonson - Ensam Trana
  Album: Crane Dance
  Kompositör: Trad Från Sverige: Dalarna: Malung, Jonas Simonson
  Bolag: NORDIC TRADITION
 • 14.19
  Anders (0) Ericson - Volte La Brugeoise
  Album: Relic
  Kompositör: Jacques De Gallot
  Bolag: DAPHNE
 • 14.47
  Grannar - Karlssons Bröllopsvals
  Album: Sofiagatan
  Kompositör: Jon Sirén
  Bolag: EVOLVING TRADITIONS
 • 14.55
  The Secret Carpet Club - Garnbindaren
  Kompositör: Trad
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".