Avsnitt 170: Får en kongressledamot kalla presidenten ”motherfucker”?

53 min

Ett tal, en mur, en fryst statsapparat och en ny kongress. 2019 är här och en helt ny säsong av USApodden.

I ett tal till nationen uppmanade president Donald Trump politikerna i kongressen att ta sitt förnuft till fånga och finansiera muren mot Mexiko, som enligt Vita huset behövs för att stävja en humanitär och säkerhetsmässig kris. Men hur ligger det egentligen till med det där?

Vi djupdyker i det numera demokratstyrda representanthuset där mångfalden är större än någonsin. Vilken politik kommer den att driva och är det okej för en ny kongressledamot att kalla presidenten ”motherfucker”?

För några veckor sedan kom beskedet att USA skulle dra tillbaka sina trupper från Syrien eftersom IS var besegrat. Nu kommer tvetydiga besked från Vita huset, såväl om tillbakadragandet som statusen på den fruktade terrorgruppen.

Vi pratar också om demokraten Elizabeth Warren som nu officiellt gett sig in i presidentracet 2020. Vem/vilka står näst på tur och kommer Mitt Romney att utmana Trump om att bli republikanernas kandidat?

Medverkande: Kajsa Boglind, Sveriges Radios Washington-korrespondent, Anders Ask, utrikesredaktör på Ekot och Ivar Ekman, programledare på Konflikt i P1.

Programledare: Sara Stenholm Pihl
Producent: Viktor Mattsson

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista