Intimt parspel i musik; Mattias Rodrick & Mats Edén och Marin & Marin

Här finns inget ljud

I veckans Världens Liv bjuds vi parspel av intimaste karaktär. Först ett oväntat möte mellan två skilda temperament, Mats Edéns kärva spelmansmusik och Mattias Rodricks filmiska ljudlandskap. Därefter det äkta spelmansparet Mia Marin och Mikael Marin i blixtrande och dansant samspel.

Mattias Rodrick och Mats Edén är båda från Värmland men träffades först sedan de båda flyttat till Skåne. Båda är kompositörer och ytterst mångsidiga musikanter. Mattias har sin bakgrund i klassisk musik, är medlem i flera kammarensembler (Ensemble Ars Nova, Gustav Klimt-Kvartetten, Trio Cinématique o a). Han har också samarbetat med accordeonister, videokonstnärer och filmare. Nog finns det ett starkt filmiskt drag i Mattias Rodricks musik. På scenen har en hel arsenal av tekniska hjälpmedel; en laptop, pedaler, effektboxar som han sköter med fötterna medan han spelar sin el-cello. Vid sin sida den högst levande fiolisten Mats Edén, en stor förnyare av spelmansmusiken som värnar om gamla spelsätt som han sen överför till egna och egensinniga låtar i exempelvis Groupa. Mats Edén är en modern traditionsbärare, som förvaltar en tradition genom att förnya den.

Mats och Mattias möttes första gången genom ett stycke som Mats komponerat för Mattias. Mattias beskriver samarbetet i ett mejl till Världens Liv "Det finns samarbeten och så det finns det samarbeten. Till den senare kategorin hör tveklöst min och Mats Edéns musikaliska samvaro som pågått sedan 5-6 år. Ibland spelar vi konserter, ibland skriver vi musik för varandra, alltid med det goda humörets och det allområdande kaosets förtecken. Att förutsättningslöst låta våra olika genrer och spelsätt mötas och se vad som uppstår,  är vårt modus operandi. ”

Mattias Rodrick och Mats Edén är två olika musiksjälar som trivs med varandra, skapar ny musik. Mats Edéns kärva och sakliga musik som bottnar i värmländsk och norsk spelmansmusik, färgad av Mattias mörka och melankoliska klanger och kompositioner.

Det äkta spelmansparet Mia Marin och Mikael Marin bor i Hagsätra i Stockholms södra förorter. När de möttes var båda stämspelare i sina respektive grupper. Mia i Ni:d och MP3, Mats i Väsen. Att vara stämspelare har sin speciella frihet i spelmansmusiken som Mia och Mia utnyttjar till fullo. Man leker med låtarna, låtar som hela tiden verkar vara i rörelse, som aldrig tillåts att frysa fast. Musik som ler och långhalm, böjlig och formbar och dansant! Det är som om musiken vore själva dansen. Duons senaste album  ”Småfolket” från 2011 blev nominerad som bästa folkmusikskiva på Manifestgalan 2011, mycket tack vare hur man utvecklat parspelet i svensk spelmansmusik. En blixtrande och följsam dans med femsträngade instrument, fiol och altfiol.

Från P2 Dubbelkonsert på Stallet, Stockholm, 14 november.
Sveriges Radios musiktekniker: Ian Cederholm och Stephan Lövstrand

Producent: Mats Einarsson

Presentation och text: Mats Einarsson

 

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.25
    Mia Marin, Mikael Marin - Vals I Nypontider
    Kompositör: Mia Marin
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".