Tändstickan var en lysande idé

20 min

Varje sekund tänds 190 000 tändstickor i världen. Sällan tänker vi på hur mycket som krävs för att en tändsticka ska fungera bra. Lagom till advent tar frilansjournalisten Ylva Carlqvist Warnborg oss med på en historisk färd från handgjorda svavelstickor, vars giftiga fosfortändsats orsakade käkbrand bland arbetarna, till dagens precisionstillverkade säkerhetständstickor.

Tändstickans dramatiska historia illustrerar väl industrialismens framväxt, och denna till synes så enkla lilla sticka är en fascinerande produkt som kräver flera olika industrigrenars samarbete. Det berättar Ann Johnsson, intendent på Tändsticksmuséet i Jönköping.

Kvalitetsbegreppet ”Made in Sweden” föddes med den en gång helt världsledande svenska tändsticksproduktionen som gjorde Jönköping världsberömd för sina säkerhetständstickor.
−Vi har idag en väldigt specificerad standard som vi måste följa i produktionen, där en godkänd tändsticka ska ha en låghöjd på en centimeter under tio sekunder, där knoppen inte får fragmenteras och där stickan inte får gå av, säger Jonas Nordqvist, kvalitets- och miljöchef på Swedish Match i Tidaholm, en av Sveriges två kvarvarande tändsticksfabriker. Där tillverkas varje dag 250 miljoner tändstickor, varav 98% går på export.

Medverkande:
Ann Johnsson, intendent Tändsticksmuséet i Jönköping
Bengt Persson, produktionschef Swedish Match Tidaholm
Jonas Nordqvist, kvalitets- och miljöchef Swedish Match Tidaholm

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".