Hemma hos Gilbert & George – de kostymklädda konstrebellerna

55 min

I veckans Stil reser vi till London för att träffa det kända konstnärsparet Gilbert & George. En duo som arbetat, bott och levt tillsammans i drygt femtio år.

Numera är Gilbert & George sedan länge hyllade, inte bara av publiken som tidigt fattade galoppen med deras konst, utan också av kritiker. Något som möjligtvis grämer dem en smula, eftersom de under hela sin karriär har strävat efter att vara en sorts "underdogs" eller "outsiders" i konstbranschen.

Bland annat genom att på mer eller mindre provocerande sätt utforska moderna tabun, och utmana samtida moral. Inte sällan med en underfundig humor, och ofta med sig själva som objekt, klädda i oklanderliga kostymer – eller spritt språngande nakna.

De har kort sagt aldrig skytt att skildra sig själva, eller sina kroppars olika utsöndringar. Verk har haft titlar som "Naked shit", "In the piss" och "Sperm eaters", och har gestaltat precis vad som beskrivs. Fast de har gjort det på sitt sätt – i stora färgsprakande fotocollage med bilder som de förstorat och förvrängt till en unik stil.

Kontrasten mellan Gilbert & Georges konservativa kostymlook och utmanande konst har, inte helt förvånande, fascinerat en hel del under åren. 

I veckans program beger vi oss till Fournier Street 12 i Londons East End där Gilbert & George har bott sedan 1968. Vi ska prata om hur en kostym bör vara beskaffad, var de köper sina vita kalsonger som så många gånger synts i deras bilder och hur det kommer sig att de aldrig har köp en slips i hela sitt liv, trots att de har runt 400 stycken. Vi ska också ta en närmare titt på deras ateljé och deras bostad.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.06
  K. Leimer - From One To Ten
  Album: A Period of Review (Original Recordings: 1975 - 1983)
  Bolag: RVNG INTL.
 • 10.17
  K. Leimer - Reassurances
  Album: A Period of Review (Original Recordings: 1975 - 1983)
  Bolag: RVNG INTL.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista