Månadens Diktare: Durs Grünbein

0:34 min

Dikt: "Den Cartesiska hunden" Översättning: Ulrika Wallenström Uppläsning: Harald Leander

Diktsamling: "Biologisk vals", (urvalsvolym) Norstedts 1999 

MUSIK Arvo Pärt: Darf ich…
EXEKUTÖR Anne Akiko Meyers, violin, Leipzigradions symfoniorkester, Kristjan Järvi, dirigent

Durs Grünbein är ett av den tyska samtidslyrikens allra största namn. Född 1962, året efter att Muren rests mellan dåvarande Väst- och Östtyskland, växte han upp på östsidan vilket satt tydliga avtryck i hans författarskap.

Sedan debuten 1988 med diktsamlingen "Grauzone Morgens" har Durs Grünbein gett ut ytterligare tiotalet diktsamlingar. På svenska finns bland annat urvalsvolymerna ”Biologisk vals” och ”Interiör med uggla” och förra året kom den delvis självbiografiska Åren på Zoo samt versberättelsen Om snön, båda i översättning av Ulrika Wallenström.  

"Om snön" beskriver på alexandrinsk vers filosofen René Descartes resa på 1600-talet mitt under brinnande krig till det svenska hovet, inbjuden som han var av Drottning Kristina.

 

Durs Grünbein har fått flera litterära priser, bland dem Georg Büchner-priset och Tranströmer-priset.  Han är sedan 1985 bosatt i Berlin.

 

Om "Om snön":

En poetisk fest, men också en allvarlig erinring. För i dagens värld, där den kritiska rationaliteten trängs undan av mobbar och cesariska despoter som livnär sig av vår rädsla, är det förstås nödvändigt att behålla kontakten med det moderna projektets bästa arv: det rungande nej till rädslan som hörs när någon ifrågasätter gängse synsätt. Den som slår följe med Grünbeins Descartes genom vinterlandskapet blir påmind om hur frihetens röst låter, och rikligen road på köpet.

– Ulf Eriksson, Svenska Dagbladet

 

Om "Biologisk vals":

Dikterna vrider och kränger. Rastlösa, otåliga. Ibland aggressivt utfallande. Men så hittar de den där skärningspunkten, inte alla dikter, men tillräckligt många, och slungar sig utanför tiden. In i en annan sfär. Jag är övertygad om att även framtidens läsare kommer ha glädje av Durs Grünbeins dikter.

 - Anna Hallberg, Dagens Nyheter

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.00
    Arvo Pärt - Darf Ich...
    Anne Akiko Meyers, Kristjan Järvi, Leipzig-Radions Symfoniorkester
    Etikett: NAIVE
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista