Höjdpunkter på Berlins filmfestival och konstnärsduon Gilbert & George på Moderna muséet Stockholm

54 min

På årets Berlinale tävlar den franska regissören François Ozon med nya ”Grâce à Dieu” – en film om sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan. P1 Kultur har träffat honom.

Årets Berlinale, den 69:e i ordningen, är en en av världens största filmfestivaler och Emma Engström och Roger Wilson rapporterar om helgens höjdpunkter - men kanske också om de mindre lyckade filmerna. Bland annat har de träffat den tysk-turkiske regissören Fatih Akin, aktuell med den nya filmen, "The Golden glove", som berättar historien om seriemördaren Fritz Honka i sjuttiotalets Hamburg.
De har också intervjuat François Ozon, vars nya film heter ”Grâce à Dieu”. Den tar upp ett pågående rättsfall om anklagelser om sexuella övergrepp som ska ha begåtts av en katolsk präst.

Den allt populärare True Crime-trenden gör sig också påmind på Berlins filmfestival. Två av festivalens mest omtalade filmer handlar om verkliga brott.

Dessutom har Emma Engström träffat Hollywoodskådisen Jonah Hill för ett samtal om regidebuten ”Mid90s” och Roger Wilson intervjuade fotografen Seamus Murphy om hans dokumentär om artisten PJ Harvey.

I helgen öppnade en stor utställning med den brittiska konstnärsduon Gilbert & George på Moderna muséet i Stockholm och P1 Kulturs reporter Karsten Thurfjell har träffat dem. Utställningen heter "The great exhibition" och duon förespråkar "konst för alla", vad menar de med det?

Dessutom blir det förstås en OBS-essä, i dag om när den som för ordet i ett litterärt verk är en grupp – ett vi. Maja Andreasson ser en trend av vi-berättelse i framför allt amerikansk litteratur och reflekterar över vad det beror på.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Maria Götselius

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista