De typiska Trumpfamiljerna: Kajsa Boglind, Washington

3:08 min
Utrikeskrönika den 29 januari 2019. Washington.

Washington tisdag.

Det finns en särskild sorts familjer som är mycket vanligare här i USA än i Sverige.

Man ser dem på långt håll eftersom har de så många barn och eftersom barnen är så olika sina föräldrar. Mamman och pappan är nästan alltid amerikaner av europiskt ursprung medan barnen har olika etnicitet. Ofta är också något eller några av barnen handikappade.
Det här är familjer där man snabbt får intryck av att föräldrarna är ovanligt snälla och fokuserade på sina barn.
Som James som jag träffade utanför Washingtons rymdmuseeum och som hade rest från Ohio med fem barn för att yngsta sonen önskat sig det i födelsedagsårspresent. Eller Grazie som jag intervjuade på telefon - en tiominutersintervju som blev en dryg timme eftersom hennes många barn ringde eller ville prata med henne samtidigt därhemma.
Det här är personer som också ofta är måna om djur och natur - som Thom som jag träffade på en sorts bondens marknad i västra Virginia där han och hans många adoptivbarn stod och sålde ekologiska ägg och grönsaker från den egna gården.

Och så har de här familjerna en sak till gemensamt. De röstar i hög utsträckning på Donald Trump. 
 
Att de här föräldrarna har adopterat är nämligen en ideologisk handling eftersom de ser abort som mord. Abortfrågan är så viktig för dem viktigare än nånting annat och helt avgörande för hur de röstar.
En del av dem berättar för mig att de var skeptiska till Donald Trump först eftersom han med sina nedsättande uttalanden om kvinnor och politiska motståndare egentligen inte ritkigt motvarar deras bild av en god ledare. Men i en tid då den kristna högern, som abortmotståndarna oftast tillhör, känner sig motarbetad och hånad av liberala medier och i populärkulturen har Donald Trumps omsorg om dem, gjort honom till deras hjälte. Trump har också gång på gång levererat konkreta segrar till den här väljargruppen, det viktigaste i form av konservativa domare i högsta domstolen.

Den senaste veckorna har varit tuffa för Trump, inga pengar till muren, dåliga opinionssiffror å ytterligare en tidigare medarbetare indragen i Rysslandsutredningen.
Men en viktig ljuspunkt var den årliga demonstrationen March for life då abortmotståndare samlades i Washington häromveckan. Tusentals skrev Washington post. Hundratusentals enligt kristna medier.
 
 
Och när jag där och då sladdar runt i leran som bildats när abortmotståndare dansat till kristen hårdrock nedanför kongressen och ser havet av Make america great-kepsar och plakat med slagord mot abort tänker jag att man absolut inte ska underskatta kraften i den rörelse så både får föräldrar att lägga de egna behoven åt sidan för att kunna välkomna ytterligare en familjemedlem OCH som mycket väl kan bli avgörande för om Donald Trump blir omvald 2020.