Sund med hund

55 min

Vad kan vi lära om oss själva genom att vara med hundar och är det sunt att umgås med någon som alltid ska göra som man säger?

 

Människan och hunden har levt sida vid sida i tusentals år. Genom åren har hunden formats efter våra behov och önskemål.
Den har skyddat oss, vallat vår boskap, hjälpt oss jaga och hållit oss sällskap.

De senaste decennierna har det också blivit allt mer vanligt att hunden används inom vården.
Assistanshundar utbildas för att hjälpa till med allt från att ge lugn och trygghet och skapa rutiner för personer med psykisk ohälsa, till att hjälpa personer med epilepsi, läsa av och varna dem så långt som 40 min innan de får ett anfall.
I USA har är det vanligt att man förser psykiskt traumatiserade krigsveteraner med speciellt tränade hundar. Många veteraner med PTSD kan ha svårt att röra sig ute bland folk av rädsla för att drabbas av ångestattacker och då kan hunden finnas där som ett stöd. Den kan också väcka sin ägare ur hemska mardrömmar.

Gäster i programmet: Åsa Nilsonne, psykiater och professor emerita i medicinsk psykologi vid Karolinska institutet, Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet, Karim Jebari, filosof och forskare vid Institutet för Framtidsstudier.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.
Programmet sänds direkt.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.15
  Portico Quartet - Prickly Pear
  Album: Knee-Deep In The North Sea
  Bolag: Real World Records
 • 10.42
  Pink Floyd - Dogs
  Album: Animals [2011 - Remaster] (2011 - Remaster)
  Bolag: Parlophone UK
 • 10.45
  Peace Orchestra - The Man Part One
  Album: Peace Orchestra
  Bolag: G-Stone Recordings
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista