Del 2/2. Vem ska bota Maja?

45 min
Två år har gått. Maja ligger fortfarande på sängen i vardagsrummet. Blicken mer vuxen nu, i övrigt kunde tiden stått still. Unga tjejer i samma situation kontaktar henne. Vad är det de råkat ut för?

Dokumentären "Vem ska bota Maja" från 2015 berättade om  tonåriga Maja som redan då legat sjuk i flera år utan vare sig behandling eller diagnos. Hon kämpade med svåra symtom: kroniska smärtor, svimningar, krampanfall, problem med tarm och urinblåsa,  känselbortfall, hjärndimma, extrem trötthet osv.

Och hon kämpade med en sjukvård som stod handfallen. 

Läkare ville utreda hennes psyke, andra påstod att hon skadade sig själv och någon misstänkte att det var Majas mamma som orsakade dotterns symptom. En läkare gjorde till och med en  orosanmälan till socialtjänsten.

För att ta reda på hur det går för Maja återvänder Per Shapiro till henne våren 2017. Det visar sig att hon fortfarande mår lika dåligt som tidigare. Även nya  symtom har tillkommit. Men hon är inte ensam längre. Hon har fått kontakt med många andra tjejer som befinner sig i en liknande situation. Det de har gemensamt är en relativt ny diagnos som nästan bara drabbar unga kvinnor och om vilken det ännu råder stor okunskap inom vården.

Och de har alla liknande erfarenheter av att bli avfärdade som psykfall. Vad är det de här tjejerna råkat ut för?  

Reporter: Per Shapiro

Slutmix: Nima Shams

Producent: Håkan Engström

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.04
    Max Richter - Richter: Journey 3
    Max Richter
    Infra
    Etikett: Universal Music Ireland Ltd.