Sköldkörteln - misstro mot sjukvården och patienter som självmedicinerar

55 min

Pernilla har inte varit hos doktorn på fyra år. Hon äter starka mediciner som hon doserar och införskaffar på eget bevåg. Hon litar mer på självlärda profiler på nätet än på vården.

 

Nästan en halv miljon människor har diagnostiserats med underfunktion i sköldkörteln och får någon typ av medicin för det. En farlig överdiagnostisering säger läkare. En stor okunskap inom vården säger patienterna. 

Kropp & Själ granskar klyftan mellan den svenska sjukvården och patienter som känner sig utelämnade åt att självmedicinera. 
Misstron mot läkare, endokrinologer och vårdcentraler är stor. På forum på nätet samlas patienterna och ger varandra råd om hur de ska tolka sina provsvar och självmedicinera.

På löpsedlarna kallas det för en dold kvinnosjukdom, hypotyreos. 
Underfunktion i sköldkörteln är vanlig hos medelålders kvinnor och symptom som trötthet, viktuppgång och koncentrationssvårigheter är vanliga. 

Gäster i programmet: Jan Calissendorff, överläkare och endokrinolog Karolinska universitetssjukhuset, Kerstin Brismar, professor och endokrinolog Karolinska institutet  Elin Maria Bergsten, utredare på läkemedelsverket.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman. Programmet sänds direkt.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.44
    Efterklang - Monopolist
    Album: Tripper
    Bolag: The Leaf Label
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista